Fogolycserével szabadulhat az Oroszországban elítélt ukrán pilótanő

-

Azt nem tudni, hogy Nagyija Szavcsenko szabadon engedése mikorra várható.


Petro Porosenko ukrán elnök közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel megállapodtak az ukrán pilótanő, Nagyija Szavcsenko szabadon engedéséről. A megállapodás része, hogy az Oroszországban elítélt volt ukrán katonanő szabadon engedéséért cserébe elengednek két, Kijevben első fokon elítélt orosz katonát, Alekszandr Alekszandrovrát és Jevgenyij Jerofejevrét.

"Tegnap beszélgetést kezdeményeztem Putyinnal, és az előzetes előkészületekből kiindulva úgy tűnik számomra, hogy sikerült megállapodnunk egy bizonyos eljárásban Nagyija kiszabadítását illetően" - mondta Porosenko az ukrán állami televízióban közvetített sajtótájékoztatóján.

A Kreml honlapján megjelent közlemény ennél visszafogottabban fogalmazott: eszerint a beszélgetésben szó esett az Oroszországban elítélt Szavcsenkóról, illetve a két elnök megállapodott arról, hogy Ukrajna Rosztov-na-Donuban dolgozó konzulja rövidesen felkeresheti a pilótanőt.

Az orosz állampolgárságú Alekszandrovot és Jerofejevet, akik a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok oldalán kapcsolódtak be az ukrajnai harcokba, hétfőn 14 évi szabadságvesztésre ítélték Kijevben terrorizmus és támadó háborúban való részvétel címén. Az ukrán elnök az ítélet kapcsán kijelentette, hogy ez lehetőséget nyújt egy fogolycserére.

Porosenko nem nyilatkozott arról, hogy mikorra várható Szavcsenko szabadon engedése. Viszont hozzátette: felajánlotta Putyinnak, hogy kész elküldeni érte az elnöki repülőgépét Oroszországba.

Szavcsenko, aki márciusban 22 év börtönbüntetést kapott két orosz újságíró megölése miatt, jelenleg a börtönében "száraz" éhségsztrájkot folytat, vagyis vizet sem vesz magához, ezért - sajtóértesülések szerint - infúzióra kötötték.