Fogadni lehet az angol fociválogatott első meleg játékosának kilétére

Fotó: BACKPAGE IMAGES Ltd / BACKPAGE IMAGES

-

Nem vicc, egy angol online fogadási portálon tehetik meg tétjeiket, hogy ki lesz az első, aki 2016. szeptember 1. előtt felvállalja másságát.


Komoly botrányt keltett az angol labdarúgásban és általában a sport világában, hogy a Win Cash Live nevű online fogadási oldalon pénzt lehet tenni arra, hogy melyik angol futballista lesz az első, aki felvállalja, hogy meleg. A coming outnak a következő szezon elejéig, egészen pontosan 2016. augusztus 31-ig kell megtörténnie, addig érvényes a fogadás.

A nem kicsit bizarr „játék” ötlete egy nemrégiben szárnyra kapott hírből táplálkozik. A nem mindig megbízható Mirror című napilap egy szombati cikkében ugyanis azt írta, hogy két angol futballista – mindketten a Premier League-ben játszanak, egyikük pedig az angol válogatottnak is tagja – felvette a kapcsolatot a ligával és az angol szövetséggel (FA), azt kérve, hogy segítsék őket, hogy a következő szezon előtt nyíltan is felvállalhassák másságukat.


Wayne Rooney (10) és Luke Shaw (23) is rajta van a listán


A Mirror informátora szerint a melegeket megkülönböztető „stigma már végérvényesen a múlté, és a közönség már sokkal elfogadóbb, mint korábban.”

És ugyan a futball a mai napig az egyik leginkább férfiközpontú sport, ahol a lelátón is nagyon hangsúlyos a maszkulin viselkedésmód, mégis sokan úgy érzik, hogy elérkezett az idő „az utolsó fontos határ áttörésére”.

A Mirror forrása ugyan nem említ neveket, azonban többen is a Manchester United angol válogatott játékosát, Luke Shaw-t tartják az első számú esélyesnek, a fogadási oldal is az ő esetében fizet a legrosszabbul. Shaw persze a szokott módon, a Twitteren keresztül cáfolta a feltételezést.

A Win Cash Live 45 fős listáján tehát Wayne Rooney, Joe Hart, John Terry, Raheem Sterling és Theo Walcott mellett ott van a komplett angol válogatott névsora. A fogadási oldal közleményben reagált a személyiségi jogok és a magánélethez való jog megsértését hangoztató vádakra.

„Úgy gondoljuk, szégyen, hogy a futballban még ma is ennyire nehéz, hogy a játékosok felvállalják, ha melegek. Senkit sem szeretnénk támadásoknak kitenni, és nem szeretnénk kisebbíteni a jelentőségét egy coming outnak az angol futballban. Ugyanakkor ez pontosan az a jelentős, előre megjósolhatatlan és kiszámíthatatlan piac, amellyel kapcsolatban a wincashlive.com ügyfelei elvárják, hogy fogadási ajánlatokat kínáljunk.”


Thomas Hitzlsperger már túl van a nehezén


A melegek jogait és a coming out megkönnyítését az üzleti érdekekkel mixelő, kissé ellentmondásos nyilatkozat zárásaként az oldal üzemeltetői azt azért hangsúlyozzák, hogy nem kívánják mindennapossá tenni a szexuális identitással kapcsolatos fogadásokat.

Az angol futballban (és általában a sportban) egyébként korántsem ez az első eset, hogy középpontba kerül a homoszexualitás. 1990-ben a Norwich City és a Nottingham Forest csatára, Justin Fashanu volt az első brit futballista, aki a nyilvánosság előtt vállalta, hogy meleg. Fashanu pályafutása során több mint húsz alkalommal váltott klubot, coming outja után sehol sem töltött el egy teljes szezont. 1998-ban, miután egy fiatalkorú fiú szexuális zaklatással vádolta, öngyilkos lett.

Ezt követően egészen 2014 novemberéig kellett várni, hogy Premier League-ben játszó futballista vállalja a másságát. Ekkor az Aston Villa, a West Ham United és az Everton korábbi 52-szeres német válogatott játékosa, Thomas Hitzlsperger állt ki a nyilvánosság elé. Az eset nem okozott földindulást, vagy azért, mert a futballt szerető közönség már valóban nem annyira homofób, mint azt sokan gondolják, vagy azért, mert a sportbarátok ekkorra már túl voltak az amerikai focista Robbie Rodgers, a volt NBA-játékos Jason Collins, a profi rögbis Keegan Hirtst vagy a műugró világbajnok és olimpiai bronzérmes Tom Daley coming outján.