Fogadásból versenyezhet hetedik olimpiáján a magyar kajakklasszis

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozó megerősítette, hogy a jövő évi riói olimpia után is folytatja pályafutását.


A hatodik olimpiájára készülő 37 éves versenyző először december elején, a Magyar Olimpiai Bizottság sajtótájékoztatóján beszélt elhatározásáról. Hétfő este, a Pesti Magyar Színház „Amiről még nem meséltem...” elnevezésű beszélgetéssorozatának vendégeként elmondta, hogy jelenlegi tervei szerint a 2017-es évet a feltöltődésnek, 2018-at pedig az újrakezdésnek szenteli. 2019-ben szeretne rajthoz állni a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, és jó szereplés esetén megcélozná a részvételt a 2020-as tokiói játékokon.

Indokként annyit említett, hogy egyfelől továbbra is nagyon szeret kajakozni, másfelől viszont elárulta, hogy a közelmúltban fogadást kötött edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal arról, melyikük „bírja tovább”, vagyis az veszít, aki kettejük közül hamarabb vonul vissza.


Kati néni mindenhogy motiválja Kammerert


Eddigi pályafutása mérföldkövének nevezte - a számára aranyérmekkel záruló sydney-i és athéni, valamint az ezüstöt hozó londoni olimpián kívül - az 1998-as szegedi világbajnokságot. Nem megfelelő hozzáállása miatt nem tudta kiharcolni az indulás lehetőségét, csak a televízión keresztül követhette a magyar sikerekről emlékezetessé váló versenyt - amelynek döntőit 50 ezren szurkolták végig a helyszínen -, ez adott neki motivációt a folytatáshoz.

A 2008-as pekingi olimpiát is karrierje fontos állomásának nevezte: Kucsera Gáborral alkotott párosuk mindkét távon csak negyedik lett, és elmondása szerint ez a kudarc is közrejátszott abban, hogy nem hagyott fel a versenyzéssel. A visszavonulás gondolatával eddig egyszer, a 2012-es londoni olimpia után foglalkozott, de néhány hét múlva a folytatás mellett döntött.


Kellett a kudarc Kucserával


A Londonban 1000 méteren ezüstérmes Kammerer, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású négyes riói céljairól és esélyeiről csak annyit mondott: előbb a hazai válogatón szeretnék kiharcolni az indulás jogát, Brazíliában pedig akkor lennének maradéktalanul boldogok, ha előreléphetnének az angliai eredményükhöz képest.


A Kammerer, Tóh, Kulifai, Pauman négyes folyamatosan a világ élvonalában van


A nemzetközi erőviszonyokról szólva Kammerer kiemelte, hogy az elmúlt években szinte minden világversenyt más ország négyese nyert meg az olimpiai távon, de csak a magyar egység tudott mindig az élbolyban végezni, ami a teljesítményük kiegyensúlyozottságát bizonyítja.