Fodor elérte, amit ellenzéki politikus szinte soha

-

A Fidesz támogatta a módosító indítványát. A Törvényalkotási Bizottság megtárgyalta és megszavazta, hogy az önkormányzati választáson is több jelöltet ajánlhasson egy-egy szavazó.


Fodor Gábor a többi között azzal érvelt, legyen ugyanolyan a rendszer minden választáson. A csalást pedig nem az egyes ajánlással lehet kiküszöbölni, hanem az ellenőrzéssel (ez a tavaszi parlamenti választáson totálisan megbukott, sem a Nemzeti Választási Bizottság, sem a Kúria, sem az adatvédelmi hatóság nem állt ki mellette, nem végezte vagy végeztette el). Arról is beszélt, miután az első leadott íveken szereplő aláírásokat tekintik valódinak, a nagyobb pártok aktivistái meghekkelhetik a többi induló íveit azzal, hogy aláírják azokat is.

Fideszes képviselő a javaslat mellett a bizottsági ülésen nem érvelt, Rubovszky György KDNP-s politikus azt mondta, az igazságügyi bizottságot meggyőzte Fodor érvelése, azért támogatták azt. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is a módosító mellett volt.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta, támogatják azokat a módosításokat, amelyek alapján könnyebb lesz elindulni az önkormányzati választáson. „Semmiképpen nem akarunk lehetetlen adminisztratív gátakat állítani a függetlenek és a kis pártok jelöltjei elé” – mondta Rogán. Ezért megszavazzák majd az LMP-s előterjesztést is, amely a jelölési határok, vagyis a szükséges aláírások számának csökkentéséről szól.

Fodor Gábor indítványát azért támogatják, mert az szintén megkönnyíti az indulást. Rogán szerint a visszaélés kizárt, mert önkormányzati kampányra nincs kampánytámogatás.

Az MSZP és a Jobbik nem támogatta a javaslatot a bizottságban. A szocialista Bárándy Gergely a bizottságban azzal érvelt: a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is a többes ajánlás átgondolását kérte az országgyűlési választás után. Bár itt nem kapnak pénzt az indulók, az országgyűlésin milliárdok mentek el kampánytámogatásra, olyanok is kaptak pénzt, akikről kiderült, nincs valós társadalmi támogatottsága - érvelt Bárándy. Felhozta azt is, több esetben visszaéltek az aláírásokkal.

Szerdán tiltakozott az Együtt-PM is, a kamupártok elszaporodásától tartva. Schiffer András LMP-s politikus ugyanazzal érvelt, mint Rogán Antal, szerinte sem kell visszaéléstől félni, most ugyanis nem lesz támogatási pénz a rendszerben. Fodor szerint sincs értelme itt kamupártokról beszélni. Schiffer András is támogatta Fodor Gábor javaslatát, bár szerinte az önkormányzati választás után olyan szabályra van szükség, amely maximalizálja, hány jelöltet ajánlhat valaki.