Fodor azt mondja, még nem tudja, lesz-e helye a közös listán

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

A Magyar Liberális Párt elnöke arra kérte a többi, baloldali ellenzéki pártot, hogy csatlakozzanak ahhoz az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok szövetségéhez. Fodor Gábor azt mondta, a megállapodás technikai részleteit majd csak később dolgozzák ki.


A "változás szövetségének elnökei" megállapodtak abban, hogy egy közös miniszterelnök-jelölt mögé állnak, és közös listában és közös jelöltekben gondolkodnak a 2018-as parlamenti választáson – mondta Fodor Gábor.

A MLP elnöke szerint minél szélesebb körű ellenzéki együttműködést szeretnének elérni, ezért várni fognak arra, hogy mások is csatlakoznak-e ehhez a szövetséghez. Ezt követően kell választ adni azokra a technikai kérdésekre, hogy pontosan hogyan is néz majd ki az összefogás, milyen lesz a lista, azon kik szerepelnek majd.

Fodor azt mondta: a belső vitákat és megegyezéseket nem kell állandóan a nagyközönség előtt lejátszani, azokat a pártoknak kell lefolytatniuk. Miután még várnak a további csatlakozókra, nem akarnak kész helyzetet teremteni azzal, hogy előre megmondják, hogyan fog kinézni a lista, melyik egyéni körzetben ki indul.

Az is a végén fog kiderülni, hogy ő rajta lesz-e a listán – mondta. Fodor a párt "Szavazz haza!" kampányáról is beszélt. Azt követelik, a nyugat-európai nagyvárosokban állítsanak fel ideiglenes szavazóhelyiségeket, hogy a külföldön élő magyarok minél könnyebben voksolhassanak. Azt szeretnék elérni, hogy a határon túli magyarokhoz hasonlóan a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok is szavazhassanak levélben.

A Liberálisok az állampolgári jogok biztosától azt kérik, hogy kezdeményezzen alkotmányossági normakontrollt az Állami Számvevőszékre vonatkozó törvényi szabályozás felett – mondta Fodor, aki szeretné, ha kezdeményezésükhöz az MSZP és a Párbeszéd is csatlakozna.