Fizikai csodák: a pici, a nagy, a duci és a vékony

Fotó: NBAE / Kent Smith

-

Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen egy-egy sportágban, meg kell felelnie bizonyos fizikai paramétereknek. Összességében igaz ez az állítás, különösen az észak-amerikai profi sportokra. És mégis, vannak kivételek, akik minden szabályt, minden elképzelést felülmúlnak.


A kosárlabdát csak óriási fiúk játsszák, ugye? Ez a kép él bennünk körülbelül. Volt azonban egy Spud Webb nevű fiatalember, ebben a videóban a Hawks 4-ese:Ő 1986-ban 170 cm-es magasságával lett zsákolóbajnok. Ha valaki nem tudná, a gyűrű az NBA-ben 305 cm magasan helyezkedik el, a többi már matematika (és a fizika, valamint a biológia alapvető szabályainak teljes figyelmen kívül hagyása). Nála is kisebb volt Muggsy Bogues, aki 14 évet húzott le a ligában 160 cm-es (!!!) magassággal, és vicces volt, hogy újonc szezonjában egy csapatban játszott az NBA akkori legmagasabb játékosával, Manute Bollal, aminek sok szép sportpillanatot és ezt a képet is köszönhetjük:


Muggsy Bogues még az NBA-mércével mérve közepes termetű (198 cm) Michael Jordan mellett is eltörpültTrindon Holliday az NFL-ben tűnik törpének 165 cm-es magasságával. Édesanyja nem is engedte őt hetedikes koráig focizni, aztán a gimiben robbantott, és visszahordóként brutális eredményeket ért el. A középiskolás edzője az eredményeit külön elküldte az egyetemi csapatoknak, nehogy a magassága elijessze a scoutokat. Az LSU is vonakodva adott neki ösztöndíjat, de mikor kosarascipőben 4.27 alatt futotta a 40 yardot, az azért elég meggyőző volt. Az NFL-ben 2012-ben ligaelső volt a punt return yardok tekintetében 481-gyel, és úgy összességében így használja ki adottságait:Az ellenpélda: pár napja Dantari Poe, a Kansas City Chiefsből 157 kilójával a valaha volt legnehezebb játékos lett, aki touchdownt ért el. Az amerikaifutballban nem ritkák az ilyen „nehézfiúk”, de közülük is kiemelkedett Aaron Gibson, aki közel kétméteres magassága mellett a legkeményebb diéta után is legalább 185 kg volt pályafutása során, és ezzel futott, mozgott, profiskodott. Nem rossz teljesítmény!


Aaron Gibson: ő valóban egy óriás még az NFL mezőnyében


A hozzájuk hasonló különleges fickókról is szó lesz a Sport1-en 19:30-kor kezdődő Trash Talkban, ahol a mentővel érkező Kovács Sanyit, valamint Kangyal Balázst és Tőrös Balázst látja vendégül Szaniszló Csaba műsorvezető.