Fizettetne az MTVA a kocsmákkal, ahol nézni lehet a foci-Eb-t

Fotó: AFP / YASUYOSHI CHIBA

-

A nyári nagy focitorna meccseit a köztévé közvetíti Magyarországon, és pénzt követelne minden vendéglátóhelytől, ahol tévén vagy kivetítőn nézni lehet majd az Eb-t.


A 444 információi szerint az MTVA levélben értesítette erről a vendéglátóhelyeket, arra hivatkozva, hogy "az Eb közvetítési jogai mellett megvették a nyilvános kivetítések kizárólagos jogát is, ezért bárki, aki Magyarország területén nyilvános kivetítést tartana, azt csak az ő beleegyezésükkel, díj fizetése ellenében teheti meg."


Kivetítésnek szerintük az számít, ha az alábbi három feltételből akár egy is teljesül: a vendéglátóhely belépődíjat szed; van szponzor; vagy a vendéglátóhely bármilyen kereskedelmi tevékenységet végez, beleértve az étel-ital árusítását is.

Ez egyébként nem új jelenség: a köztévé korábban is próbálkozott hasonlóval, de négy évvel ezelőtt például a tömeges tiltakozások miatt végül elállt attól a tervétől, hogy fizettessen a kocsmákkal és éttermekkel. A 444 idézi a jogtulajdonos UEFA honlapját is, amely szerint a 300 fős befogadóképesség alatti helyektől nem kérnek pénzt a közvetítésért. Magyarországon azonban nem az UEFA, hanem a köztévé jogosult beszedni a pénzt, és egyelőre nem tudni arról, hogy bárkivel is kivételt tenne.

Az idei labdarúgó Európa-bajnokságon szerepel a magyar válogatott is, amely harminc év után jutott ki először világ- vagy Európa-bajnokságra, és ezért vélhetően még nagyobb lesz a meccsek iránti érdeklődés.