Fizetnie kell az államnak a trafik nélkül maradt vállalkozónak

Fotó: Europress/AFP/Frederick Florin / Europress/AFP/Frederick Florin

-

Jogerősen is így döntött a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. Több mint 6 millió forint jár a volt soproni trafikosnak, mert sérült a magántulajdonhoz fűződő joga.


Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága mind az állam, mind a panaszos, a soproni Vékony László fellebbezését abban az ügyben, amelyben januárban a bírák 21 ezer euró (közel 6,3 millió forint) kártérítést ítéltek meg, amiért a férfi családi vállalkozása mindenféle ellentételezés nélkül elveszítette dohánykereskedelmi engedélyét, és emiatt később tönkrement. A bírák úgy ítélték meg, hogy a magyar hatóságok megsértették Vékony magántulajdonhoz fűződő jogait. A fellebbezések elutasításával az ítélet jogerőssé vált, az államnak ki kell fizetnie a kártérítést.

Szintén fizetnie kell az államnak abban az ügyben is, amelyben egy ügyvéd, Kincses István amiatt indított pert Strasbourgban az állam ellen, mert elmarasztalták a bíróság megsértéséért. Ezzel állítása szerint korlátozták a véleménynyilvánítási szabadságát. Ezzel a strasbourgi bíróság nem értett egyet, de a magyarországi eljárást indokolatlanul hosszadalmasnak találták, ezért Kincsesnek 1500 euró (mintegy 450 ezer forint) kártérítést ítéltek meg. A fellebbezés elutasításával ez az ítélet is jogerőssé vált.

Egy harmadik ügyben, szintén a napokban, a strasbourgi bírák elfogadták a magyar kormány fellebbezését, amelyben első fokon még elmarasztalták Magyarországot, mert egy leszázalékolt baktalórántházi asszony elveszítette rokkantnyugdíjra való jogosultságát.

Az 56 éves Nagy Bélánét 2001-ben 67 százalékosan rokkantnak nyilvánították, de 2010-ben a vonatkozó jogszabály változása miatt elvesztette jogosultságát a rokkantnyugdíjra. Az asszony az Emberi Jogok Európai Egyezményének magántulajdont védő passzusaira hivatkozott, és arra panaszkodott, hogy a törvényi változás megfosztotta megélhetésétől, holott egészségi állapota nem változott azóta, hogy rokkanttá nyilvánították. A bírák februárban, első fokon szoros szavazással, 4:3 arányban adtak igazat Nagynénak, és egyúttal 10 ezer euró (mintegy három millió forint) kártérítést is megítéltek neki.