Fizetnie kell annak, aki nem kér a kvótából

Fotó: MTI/AP / Virginia Mayo

-

Egy évre vásárolhatja ki magát egy ország az összetartásból. Egyelőre nem tudni, mennyit kell majd fizetni a közös kasszába.


Az EUrologus birtokába jutott az új, rendkívüli menekültelosztó terv rövid leírása, melyet az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean-Claude Juncker szerda reggel ismertet majd.


Eszerint 120 ezer menedékkérőt helyeznek át, 15 600 embert Olaszországból irányítanának át , 50 400-at Görögországból, és 54 ezret Magyarországról. A magyar hatóságok feladata lenne, hogy eldöntsék, a menedékkérők közül kit hova helyezzenek át. Amelyik ország nem tud vagy nem akar ebben részt venni, annak alaposan meg kell indokolnia, hogy miért nem, továbbá fizetnie is kell a közös kasszába. Azt, hogy mennyi pénzzel váltható ki a kvóta, még nem tudni. Annyi biztos, hogy az érintett ország egy évre vásárolhatná ki magát az összetartásból.

Azok az államok, amelyek befogadják a menedékkérőket, fejenként 6000 eurós támogatásra számíthatnak az EU-s büdzséből.

A menedékkérők egyébként nem dönthetnek szabadon, hogy melyik EU-s országban szeretnének menedéket kapni, de a kérelmet elbíráló hatóságnak figyelembe kell vennie, hogy az illető milyen nyelven beszél, illetve hol élnek rokonai. Fontos, hogy a menekültek csak abban az országban kapnának szociális juttatásokat, amelyik befogadta őket. Erről a javaslatról már egyeztetett is Angela Merkel német kancellár és Stefan Löfven svéd miniszterelnök Berlinben. A 444.hu azt írja, ezzel akarják biztosítani azt, hogy a menekültek a kvótarendszer bevezetése után is abban az uniós tagállamban maradjanak, amelyik fogadta őket.

Az EU miniszterei minősített többséggel fogadhatják el a javaslatot.