Fizetne húszmilliót egy harmincéves cipőért?

Fotó: Getty Images / Getty Images

-

Egy árverésen 71 553 dollárért, azaz csaknem 20 millió forintért kelt el Michael Jordannek, minden idők egyik legjobb kosárlabdázójának egy pár cipője.


Az ESPN honlapjának hétfői beszámolója szerint az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legendás játékosa pályafutása első szezonjában, a Los Angeles Lakers elleni összecsapáson viselte a lábbelit. Az 1984. december 2-án lejátszott találkozón Jordan 20 ponttal járult hozzá csapata, a Chicago Bulls 113-112-es sikeréhez. A mérkőzés után dedikálta és odaadta a Nike Air Ships cipőt az egyik labdaszedőnek, aki mostanáig birtokolta.

Ennél drágábban csak egyetlen Jordan-cipő kelt el korábban: 2013 decemberében 104 ezer dollárt fizettek azért, amelyet az 1996/97-es szezon nagydöntőjének ötödik mérkőzésén viselt. Jordan akkor gyomorfertőzés miatt annyira legyengült, hogy az orvosok nem javasolták neki a pályára lépést a Utah Jazz elleni összecsapáson. Ennek ellenére játszott, és nem is akárhogyan, 38 ponttal segítette győzelemhez csapatát, a lefújás pillanatában pedig szinte beleájult csapattársa, Scottie Pippen ölébe. A találkozó később a „The Flu Game” (Az influenzás meccs) néven vonult be az NBA történelmébe.

(Képünkön egy 1995-ös meccsen viselt Jordan-cipő)