Fizethet a cigányokat írásban zaklató polgármester

Fotó: abcúg / Tuba Zoltán

-

Az önkormányzati lap azt írta: a helyiek ne romáknak adják el az ingatlanokat.


A mezőkeresztesi polgármester, Majoros János a város önkormányzati lapjában, a Keresztesi Krónikában közölt nyílt levelet. Ennek címe „Állítsuk meg az ingatlanárak csökkenését”, és a szöveg szerint a cél az, hogy „a településünkön eladásra kínált ingatlanokat rendszeres keresettel rendelkező, megtakarításokra és akár vállalkozások beindítására képes magánszemélyeknek, cégeknek kell eladni”.

A polgármester az ingatlanárak csökkenésének okaként két indokot jelölt meg. Az egyik, hogy jövedelemmel nem rendelkező személyek szereztek ingatlanokat a településen, akik később albérletbe adták azokat, a másik pedig, hogy a részletre vásárolt ingatlanok vevői nem fizetik ki a vételár teljes összegét. A polgármester konkrét javaslatot is tett a helyzet megváltoztatására: arra kérte a településen élőket, hogy „ha tehetik akár csak CSOK (szocpol) megigénylésének lehetőségét is felvető, más településről érkező roma nemzetiségű lakosoknak ne adják el az ingatlanjaikat”. A nyílt levél az önkormányzat honlapjára is felkerült – írja a Társaság a Szabadságokért.


A volt jegyző jelentette fel

Majoros János a VS.hu-nak elmondta, hogy a cikket több mint egy éve jelentették meg az önkormányzati lapban, mert azt tapasztalta, hogy a város ingatlanjai az elmúlt tíz évben fokozatosan vesztenek az értékükből. A polgármester szerint ez főleg annak a következménye, hogy az elmúlt évtizedben a szomszédos településekről egyre több roma költözött be a városba, és emiatt mások elköltöztek onnan.

A cikk miatt a város egykori jegyzője idén nyáron jelentette fel a polgármestert. Majoros szerint ezt a jegyző a személyes sértettsége miatt csinálta, mert elvesztette a munkáját. A polgármester azt mondta, hogy a cikkért az elmúlt egy évben senki nem szólt, még a roma önkormányzat sem, ezért úgy érzi, hogy csupán személyes bosszú állhat a háttérben.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a TASZ kérelmére megállapította, hogy a cikkben megfogalmazottakkal a polgármester zaklatást valósított meg a romákkal szemben, és megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A hatóság több szankciót is megállapított a jogsértő polgármesterrel szemben: kötelezte 100 ezer forint bírság megfizetésére, továbbá a zaklató cikket is el kell távolítania az önkormányzat honlapjáról. A polgármester köteles az EBH határozatát a saját honlapján és a Keresztesi Krónikában is közzétenni.

A büntetést még nem fizette ki a polgármester, és azt mondta, reméli, hogy a hatóság méltányos lesz vele szemben, mert nagycsaládosként nehézséget okozna a számára, hogy a büntetést egyben kifizesse.