Fizetési felszólítás érkezett, mi a teendő?

Fotó: MTI/Faludi Imre / MTI/Faludi Imre

-

Nem kell megijedni tőle, érdemes ellenőrizni az elévülési időt, a tartozás jogosságát.


A háztartásokban előfordulhat, hogy egy korábban felhalmozott - például kábeltévé-, esetleg áramszolgáltatáshoz kötődő tartozás nem lett kifizetve, és feledésbe merül. Hónapokkal, akár évekkel később pedig jöhet egy fizetési felszólítás, hogy ki kell fizetni a tartozást. A Budapest Békéltető Testület szaklapja, a Mindennapi Fogyasztóvédelem tavaszi számában hasznos tanácsokat ad ahhoz, mi a teendő ebben az esetben.


Sok esetben nem az a cég követeli rajtunk a pénzt, amelynek eleve tartozunk, hanem úgynevezett követeléskezelőtől, esetleg ügyvédi irodáktól jön a papír. Ez azzal magyarázható, hogy a szolgáltató, amelynek tartozunk, nem feltétlenül bajlódik a tartozás megszerzésével, hanem általában a tartozás összegét mérsékelt áron átadja a követeléskezelőnek. Így a szolgáltató megszabadul egy csomó adminisztrációtól, és nem kell bajlódnia az adóssal. Fontos, hogy a követelést eladó társaság (pl.: kábeltévé-szolgáltató, mobilszolgáltató stb.) nem köteles erről tájékoztatni az adóst.


-


A Békéltető Testület szakértői szerint fontos tisztázni, hogy valóban jogos-e a követelés, mert a követeléskezelő nem kérheti azt a tartozást, amelynek hiányzik a jogalapja.


Szintén nagyon fontos az elévülési idő. Ugyanis előfordul, hogy bár a tartozás elévült, ennek ellenére követelik rajtunk. Az általános elévülési idő 5 év, de a jogszabály a hírközlési szerződésekre 1 éves elévülést, az áram- és gázszolgáltatás esetében 2 éves elévülést ír elő.

A Békéltető Testület szerint az elévülés csak annyit jelent, hogy a követelés bíróság előtt nem érvényesíthető, de ezt a bíróság nem veszi figyelembe hivatalból, kifogással az adósnak kell élnie. Az elévülési időnél az utolsó felszólítást kell figyelembe venni. Ha a tartozás követelő cégtől kaptunk újabb fizetési felszólítást, akkor az elévülési idő újraindul.


Ha megérkezik a fizetési felszólítást, nem kell egyből befizetni a kért összeget, már csak azért sem, mert az önkéntesen befizetett pénzt már visszakérni nem lehet. A gyakorlatban ez annyit tesz, ha kiderül, hogy nem volt jogos a követelés, de mi azt befizettük, akkor nem jár vissza az összeg.

A Polgári Törvénykönyv szerint nem elég csak a fizetési felszólítás az ügyek rendezésénél, a tartozást bíróságon kell érvényesíteni. Fontos, hogy a fizetési felszólítás nem jelent végrehajtást, utóbbit csak a jogerős bírósági ítélet eredményeként indíthatja el a tartozást követelő cég - derül ki a Békéltető Testület összefoglalójából, amely a következő három pontban foglalta össze a legfontosabbakat.
  • Ellenőrizzük, hogy jogos-e a követelés, ha nem, akkor érvényesítjük a jogainkat!
  • Ellenőrizzük, hogy nem évült-e el az adott tartozás! Ha befizettük az elévült adósságot, akkor azt már nem lehet visszakérni.
  • Ha nem jutunk dűlőre, akkor a Békétetető Testület ingyenesen segít rendezni a vitát.