Fizet, de perel a Bankszövetség a gigabüntetés miatt

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Nem fogadja el a bankokat tömörítő szövetség a négymilliárdos bírságot, amit a versenyhivatal szabott rá ki.


Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Bankszövetség a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mai döntését, amellyel kartelltevékenység miatt 4 milliárd forint megfizetésére kötelezte – közölte a szervezet. A versenyhivatal a BankAdat nevű szolgáltatás miatt büntette meg a Bankszövetséget, illetve a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt-t. Ezt azzal indokolták, hogy az adatbázis lehetővé tette a bankok számára, hogy egyeztessék stratégiájukat, új pénzügyi termékeik kondícióit.

"A BankAdat szolgáltatást 2000 nyarán kormányzati igényre alakította ki a magyar bankszektor, a szabályozó hatóságok tudtával, a felügyelet pénzügyi támogatásával és jogkövető szándékkal – áll a Bankszövetség reakciójában. Kiemelik: az adatbázis működését a bankfelügyelet adatokkal segítette, kimutatásait a gazdasági kérdésekkel foglalkozó minisztériumok is rendszeresen kérték és felhasználták. A rendszerhez hasonló adatbázisok létjogosultságát az országgyűlés is elismerte, amikor 2015-ben jogszabályt alkotott, és lehetővé tette, hogy ilyen adatbázist a Magyar Bankszövetség is működtessen. Az adatok között ügyfélszintű, banktitoknak minősülő vagy árazásra vonatkozó információk sohasem szerepeltek, és az ügyfelek ennek haszonélvezői voltak" – hívták fel a figyelmet. Emiatt a GVH döntését értelmezhetetlennek tartják, és úgy látják: olyan hibás feltételezéseken és következtetéseken alapul, amelyek figyelmen kívül hagyják a piaci verseny működését.

A büntetést – amelyre egyébként a versenyhivatal közleménye szerint részletfizetést kértek – megfizetik, ám minden „hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőséget” igénybe fognak venni, hogy bizonyítsák jogszerűtlenségét.

A bankszféra utoljára két évvel ezelőtt kapott milliárdos bírságot a GVH-tól. 2013 végén amiatt kötelezték a pénzintézeteket 9,5 milliárd forint megfizetésére, mert egyeztettek a végtörlesztések feltételeinek meghatározásakor.