Fixre veszik: botrány lesz az ukrán-koszovói selejtezőn

Forrás: Europress/AFP/Armend Nimani

-

Komoly szurkolói rendbontások várhatók a vasárnapi meccsen Krakkóban a Futball a rasszizmus ellen Európában elnevezésű szervezet szerint.


A nemzetközi szervezet szombaton figyelmeztetett, hogy a mérkőzést kiemelt biztonsági kockázatúként kellene kezelniük az illetékes hatóságoknak. Indoklásukban emlékeztettek, hogy a kelet-európai országokban több - szélsőjobboldali nézeteket valló - szurkolócsoport is kimondottan ellenzi Koszovó részvételét a 2018-as oroszországi világbajnokság kvalifikációs sorozatában, mert véleményük szerint az ország továbbra is Szerbia része.

A vasárnapi meccset éppen azért rendezik Krakkóban, mert a pályaválasztó Ukrajna kormánya sem ismeri el Koszovó függetlenségét. A helyszín azonban a szervezet megítélése szerint szintén kockázatos, ugyanis idén nőtt a politikai feszültség Lengyelország és Ukrajna között.
A lengyel hatóságok korlátozták a nézőszámot, ezért maximum ezer szurkoló tekintheti meg a találkozót, ennek ellenére fennáll a veszélye, hogy ennél többen utaznak Krakkóba, ahol a két helyi klub, a Wisla és a Cracovia már hosszú ideje küzd a futballhuliganizmussal.

Az európai futballszövetség, az UEFA május 3-án, a nemzetközi szövetség (FIFA) tíz nappal később vette fel tagjai közé Koszovót, amelynek válogatottját utólag sorolták be a világbajnoki selejtező mezőnyébe.

Két éve a belgrádi Szerbia-Albánia Európa-bajnoki selejtezőn tört ki botrány, amikor ismeretlenek egy drónnal albán nemzeti jelképeket ábrázoló zászlót húztak be a pálya fölé.