Fix dátumot kaphat a húsvét

Fotó: MTI/MTVA / Jens Meyer

-

A katolikus egyház hajlandó állandó dátumot meghatározni a húsvétnak annak érdekében, hogy a keresztény egyházak egy napon ünnepelhesség Krisztus feltámadását. Erről Ferenc pápa beszélt a lateráni Szent János-bazilikában tartott meditáción.


A pápát, akit a rendezvényen az ökumenizmusról és az orosz ortodox, illetve a konstantinápolyi egyházhoz fűződő kapcsolatokról kérdezték, a Corriere della Sera című olasz lap idézte.

„Találkozik egy katolikus és egy ortodox, és azt kérdik egymástól: a te Krisztusod már feltámadt? Az enyém majd jövő vasárnap” – ironizált Ferenc pápa, aki azt mondta: a katolikus egyház már VI. Pál pápa óta készen áll arra, hogy fix dátumot kapjon a húsvét. Az egyházfő már tett is erre vonatkozó javaslatot a konstantinápolyi és az orosz pátriárkának.

A nyugati kereszténység a XIII. Gergely pápa által 1582-ben bevezetett gregorián naptárt követi, míg a keleti, ortodox egyházak megtartották a Julius Caesar nevéhez fűződő Julián-naptárt. Emiatt a húsvét időpontja akár öt héttel is eltérhet egymástól a kereszténység két nagy ága között. A nyugati kereszténységben a húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első teliholdat követő vasárnap és hétfő. A ortodox egyházakban nemcsak a naptár más, más számítást is használnak.