Fischer Ivánék elfoglalják a Hősök terét

Fotó: MTI / Kallos Bea

-

A Budapesti Fesztiválzenekar újra zenével és tánccal tölti meg a Hősök terét. Muzsikájukra június 3-án 18 órától 500 olyan fiatal táncol majd együtt, akik az ország hátrányos helyzetű településein hónapok óta erre a napra készülnek.


Mindegy, ki honnan érkezik, milyen a családi háttere, miben hisz, vagy milyen a bőrszíne, a TérTáncKoncerten mindenki egyenlő lesz.


Együtt táncolnak hátrányos és szerencsésebb környezetből érkező gyerekek


Ez a kezdeményezés a toleranciáról szól, arról, hogy együtt táncolnak hátrányos és szerencsésebb környezetből érkező gyerekek a Fesztiválzenekar zenéjére. Nagy toleranciaünnep lesz”

– mondja Fischer Iván karmester.Egy korábbi interjúban így fogalmazott: „A mi koncertünk azért nem társadalmi misszió. Mindössze arról van szó, hogy egy szép koncertet szeretnénk rendezni, ingyeneset, ajándékot Budapest polgárainak, és ehhez elhívtunk különböző helyekről gyerekeket, hogy táncoljanak együtt, érezzék jól magukat. Mint minden szép koncert, ez a koncert is szóljon a békéről, egymás elfogadásáról.”


A zenekar a koncertre Stravinsky humoros és groteszk Kártyajáték című balettzenéje mellett meglepetésdarabokkal is készül, a közönség pedig a szinte már legendássá vált papírszékeken ülve hallgathatja végig az ingyenes nyárköszöntő hangversenyt.


Egy szép koncertet szeretnénk rendezni, ingyeneset, ajándékot Budapest polgárainak


A BFZ több év kihagyás után tavaly tért vissza a Hősök terére, ahol az azt megelőző évtizedekben is számtalan emlékezetes hangversenyt adott. A délszláv háború idején megrendezett koncerten szerb, horvát és bosnyák kórusok énekelték el Beethoven IX. szimfóniáját. 2001-ben „Cigányokkal együtt” című koncertjükön roma zenészekkel muzsikáltak, a 2007-es „Keringő-koncerten” pedig ezrek táncoltak együtt a téren.