Fischer Iván legyőzte Trump rendeletét a New York Times szerint

Fotó: MTI / Kallos Bea

-

A Fesztiválzenekar csellistáját először nem akarták beengedni.


Donald Trump elleni győzelemnek tartják az USA-ban, hogy Fischer Iván sikerrel szállt szembe az amerikai hatóságokkal, amikor nem akarták beengedni Budapesti Fesztiválzenekar magyar-iraki kettős állampolgárságú csellistáját.

Az 5 amerikai várost érintő turné Trump elnöki rendelete miatt vált bizonytalanná – írja a The New York Times. A rendelet megtiltotta, hogy 7, többségében muszlim ország – köztük Irak – állampolgárai beutazhassanak Amerikába. A Fesztiválzenekart a rendelet kihirdetésének napján értesítették róla, hogy az egyik csellistát, aki magyar-iraki kettős állampolgár, nem fogják beengedni.


Azonnal tudtam, hogy soha nem fogom engedni, hogy bárki kizárjon egy zenészt a zenekaromból, és hogy az illetőnek hátránya származzon a származása, a bőrszíne, a vallása vagy bármilyen más szempont miatt

– mondta Fischer. A zenekar vezetője felhívta a külügyminisztériumot, hogy tiltakozzon az eljárás ellen. A karmester azt mondta, hogy szerinte a rendelet nem vonatkozik a kettős állampolgárokra. Másnap a brit és kanadai diplomaták nyomásának is engedve a Trump-kormányzat bejelentette, hogy a kettős állampolgárokat beengedik az országba.

A BFZ és karmestere a New York Times szerint a szezon két legfrissebb és legkevésbé konvencionális Beethoven-előadását mutatta be a héten a Lincoln Centerben – írja a Fidelio.