Finnországi késelés: négyen vannak őrizetben

Fotó: AFP/Lehtikuva / LINDA MANNER

-

Fokozták a biztonsági intézkedéseket a vasútállomásokon és a helsinki reptéren.


Négy embert őrizetbe vett szombatra virradóra a finn rendőrség a pénteki késeléses támadás miatt. Markus Laine finn rendőrparancsnok szerint megkezdték az őrizetbe vett személyek kihallgatását, tisztázandó a szerepüket a bűncselekményben.

A rendőrparancsnok a nyomozásról nem árult el részleteket.

Péntek délután a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turkuban egy férfi késsel támadt a járókelőkre. A támadásban ketten meghaltak, nyolc sebesültet Turku egyetemi kórházába szállítottak. Háromnak súlyos az állapota, őket intenzív osztályon látják el.

A rendőrség lábon lőtte és őrizetbe vette a késeléssel gyanúsítható férfit, és felszólította a lakosokat, hogy maradjanak távol a városközponttól, mert több elkövető is lehetett. Pár órával később jelezték, hogy csak egy gyanúsítottjuk van. Egyes hírek szerint a támadó külföldi. Laine szerint egyelőre nem hallgatták ki, de megteszik, mihelyt az egészségi állapota megengedi.

A támadást még nem minősítették terrorcselekménynek, noha ezt sem zárják ki. Az utcai késelést követően fokozták a biztonsági intézkedéseket a finn vasútállomásokon és Helsinki repülőterén.