Finnországban a kölniekhez hasonló bűncselekményeket terveztek

-


A rendőrség olyan adatokkal rendelkezik, hogy Finnországban is terveztek szilveszter éjszakára bűncselekményeket – mondta Petteri Orpo belügyminiszter az Yle közszolgálati televízióban. Ezekhez a tervekhez köze volt hat iraki állampolgárnak, akit a rendőrség december 31-én őrizetbe vett egy befogadóközpontban, Kirkkonummi városában - tette hozzá.

Az őrizetbe vetteket azzal gyanúsítják, hogy bűncselekményre bujtottak fel. A „közrend és közbiztonság fenntartásának” megfontolásából rendelték el velük szemben a kényszerintézkedést. A rendőrség azonban nem tette közzé, hogy milyen jellegű bűncselekményről lehet szó, csupán annyit közölt, hogy az ügy részleteit később hozzák nyilvánosságra.

Kölnben szilveszter éjszakáján mintegy ezer „arab és észak-afrikai kinézetű” fiatalember csoportokra oszolva nőket támadott meg (ebben a cikkünkben jártunk utána, mit is lehet tudni az ügyről). A német rendőrséghez azóta már több mint száz feljelentés érkezett. Nem zárják ki, hogy a támadók között migránsok is lehettek. Más német városokban, sőt, mint legújabban kiderült, az ausztriai Salzburgban is történtek a kölniekhez hasonló – de tömegesnek nem mondható – támadások.