Finnország vizsgálja, tényleg jár-e automatikus védelem az irakiaknak

-

Finnországban korábban az iraki menedékkérelmek több mint felét pozitívan bírálták el. Most felfüggesztik az Irakból és Szomáliából érkezők menedékkérelmének elbírálását, amíg elkészül a felmérés a két ország biztonsági helyzetéről.


Finnországba az év első felében túlnyomórészt irakiak érkeztek, miután a benyújtott 548 iraki kérelem 54 százalékát pozitívan bírálták el a finn hatóságok.Ebben az évben mintegy 17.000 menedékkérő érkezett az országba, 69 százalékuk Irakból, 10 százalékuk Szomáliából.

A finn bevándorlási hivatal közleménye megállapítja, hogy a Bagdadból vagy Mogadishu környékéről érkező menedékkérők nem kapnak automatikus védelmet az EU más országaiban sem.

A finn belügyminiszter, Petteri Orpo korábban azt nyilatkozta, hogy a kormánynak pillanatnyilag nem áll szándékában visszaállítani az állandó határellenőrzést, ugyanakkor hozzátette: ha szükséges, hazája készen áll ezt megtenni. Orpo beszélt arról is, hogy Finnország szeretné felgyorsítani a menedékkérelmek elbírálását, és azonnal kiutasítani azokat, akik nem jogosultak a menekültstátusra.