Finnország az Iszlám Államhoz csatlakozó finneket is támogatja

-

A dzsihadista terrorszervezet oldalán harcoló állampolgárok hazájuk elhagyása után is jogosultak a társadalombiztosítási juttatásokra. Vagyis ugyanúgy jár nekik nyugdíj, egészségügyi költségtérítés és különböző családi kedvezmények. A pénzt adott esetben utánuk küldik.


A témával a Suomen Kuvalehti című finn hírmagazin rukkolt elő elsőként: tudatta, hogy az állami babakelengye-csomagra – amely minden finn újszülöttnek jár –, jogosultak azok a családok is, amelyek Szíriába mentek csatlakozni az Iszlám Államhoz, csakhogy nem sikerül postai úton eljuttatni néhányukhoz a szociális csomagot. A finn társadalombiztosítás viszont nem akarja megrövidíteni még az ilyen családokat sem, ezért a babakelengye helyett pénzt küld az iszlám államos finneknek. Az összeg a kelengye értékével egyenlő és adómentes.


A visszásság hallatán egy finn parlamenti képviselő rögvest bejelentette, hogy követelni fogja: ruházzák fel a finn belbiztonsági rendőrséget azzal a joggal, hogy felfüggesztethesse a juttatások folyósítását azoknak, akik gyaníthatóan terroristákkal harcolnak. A finn társadalombiztosítás egy ügyvédje azonban értésre adta, hogy a jelenlegi szabályok szerint nem lehet megvonni valakitől a juttatásokat pusztán annak alapján, hogy feltehetően büntetendő cselekményeket követ el. Így aztán az Iszlám Állam finn terroristái családtagjaikkal együtt továbbra is jogosultak Finnországtól nyugdíjra, egészségügyi költségtérítésre és különböző családi kedvezményekre. Az Iszlám Állam fő erejét persze nem a finnek adják, mivel legfeljebb ötven finn harcolhat a terrorszervezet oldalán.


A finn újszülöttek családjai mindmáig kartondobozban kapják a babakelengye-segélyt, amelynek eredete az 1930-as évek végére nyúlik vissza. Azzal a céllal indult a dobozolás, hogy a szegény családba született finn gyermekek se szenvedjenek hiányt alapvető dolgokból. Az állami babasegélycsomag 1949-től minden finn csecsemőnek jár. Az idők során egyre több hasznos holmi került bele, jelenleg van benne egyebek közt hálózsák, rugdalódzó, kinti ruhácska, pelenka, fürdető holmi, játék és még egy kis matrac is lapul az alján. Ennek köszönhetően a doboz remekül működik ágyacskaként, és sok anyuka pár hónapig abban is altatja gyermekét. A ruhák nemsemleges színűek, így az öcs örökölheti nővértől, a húg meg bátytól.

A doboz tartalma nemcsak gazdagodott, hanem szegényedett is az idők során. Így például eltűnt belőle a cumisüveg meg a cumi, hogy szoptatásra késztesse az anyákat. Eldobható pelenkák is csak egy darabig voltak benne, aztán környezetvédelmi megfontolásból visszatért a hagyományos, mosható textilpelenka.

A kismamák választhatnak: vagy a csomagot kérik, vagy helyette 140 eurót (bő 40 ezer forintot), ám 95 százalékuk a dobozt választhatja, már csak azért is, mert tartalma többet ér a felajánlott alternatív összegnél. A pénzjuttatás, illetve a hasznos csomag orvosi ellenőrzésre is ösztönzi az állapotos nőket: csak akkor kaphatják meg, ha terhességük első négy hónapjában jelentkeznek orvosi vizsgálatra. Finnországban az 1930-as években rendkívül magas volt a gyermekhalandóság, ezer csecsemő közül 65 meghalt. Mostanra a világon az egyik legjobb a finn mutató. Sokan úgy gondolják, hogy ebben a doboz is szerepet játszott.