Financial Times: a Fidesz javára vált a menekültellenes retorika

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A Fidesz keményvonalas migrációs politikája nagy siker Magyarországon - írja hétfői számában a Financial Times brit gazdasági, politikai napilap európai kiadása. A német köztévé szerint viszont tiszta rasszizmus a menekültválság ideijén a Fidesz részéről az idegenellenességet hangsúlyozni.


A Financial Times a Századvég felmérésére hivatkozva emeli ki, hogy a kormánypárt népszerűség emelkedik. A lap budapesti tudósítója szerint, bár sok civil kedvesen fogadta a bevándorlókat, a lakosság nagyrészt egyetért a határok lezárásával. A Századvég felmérését erősíti meg Csaba László közgazdász, a CEU tanára is, aki úgy nyilatkozott az FT-nek: nem fér kétség ahhoz, hogy a miniszterelnök politikai célokra használja a migráció kérdését, hogy a Jobbik előtt járjon. „Sokak szerint Orbán már megnyerte a 2018-as választást, ami egy évvel ezelőtt nem volt ilyen biztos" - magyarázza a professzor.


Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a lapnak nyilatkozva azt is hozzáteszi, hogy a magyar határzár rossz dominóhatást indított el, a tagállamok pedig igyekeznek egymásra tolni a problémát. A válság rámutatott arra, hogy az unión belüli szolidaritás összeomlott.


A tudósítás azt is ismerteti, hogy Magyarország elutasítja, hogy „frontországgá" nyilvánítsák ebben a válságban, ami úgynevezett hot spot felállításával, de több uniós támogatással is járna. Bírálói szerint a miniszterelnök azért utasítja vissza ezt, mert politikai tőkét akar kovácsolni a migrációból. Felidézik, hogy Orbán „keményvonalas" retorikájában civilizációk összecsapásáról beszél, melyben a termékenyebb és versenyképesebb muszlim bevándorlók utánpótlása végtelen, akik párhuzamos társadalmakat hoznának létre, és végső soron többségbe kerülnének. Ez pusztán matematikai kérdés - idézi a miniszterelnököt a Financial Times.


A német ZDF országos köztelevízió a heute.de honlapján egy kommentárban foglalkozott Orbán retorikájával. Azt írják, érthető, hogy a konzervatív CSU igazat ad Orbán Viktornak abban, hogy jogszabályi kötelesség az uniós külső határok védelme. Mégsem „lenne szabad elsiklani a színtiszta iszlám- és idegenellenesség felett". Mint írják, a magyar miniszterelnök megmondta, hogy nem akar muzulmánokat a hazájában, mert veszélybe kerülne a keresztény Magyarország. Mindez „tiszta rasszizmus, és aki így gondolkodik, az az európai értékközösségen kívülre helyezi magát" - írta egyebek között a ZDF kommentátora.


A nap embere a kübekházi polgármester

A francia baloldali Libération a nap embere című rovatában Molnár Róbertet, a magyar–szerb–román határon fekvő Kübekháza független polgármesterét mutatta be.


A francia baloldali lap szerint a települést 13 éve irányító 46 éves Molnár Róbert „kiváló kapcsolatokat épített ki a szomszédos romániai és szerb településekkel is". Ezt teszi most tönkre a magyar határkerítés - vélte a tudósító Florence La Bruyere. Az 1997 óta a román és szerb testvérfalvakkal minden évben megrendezett pikniknek is vége szakad, mert a szerb és román határon épülő kerítés gettóként fogja körbezárni Kübekházát. „Ez egy új vasfüggöny" - mondta a lapnak a polgármester, aki szerint a hármas határpontnál tervezett, Triplex elnevezésű ipari és logisztikai park és a településeket összekötő utak terve is kútba esik, mivel „a diplomáciai kapcsolatok nagyon megromlottak". A polgármester szerint a „felesleges kerítés kizárólag belpolitikai célt szolgál", Orbán Viktor a szélsőjobboldalhoz átpártolt szavazóit akarja visszahódítani, és elterelni a figyelmet "a korrupcióról vagy a romokban heverő egészségügy és közoktatás problémáiról".