Filmbe illő elméletek keringenek Herceghalmon Erdősiék szerepéről

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A férje sem tudott arról, mire készül a felesége? A férfi csak névleg veszett össze a Fidesszel, de titkon még az ő emberük? A polgármesteri székre törő alpolgármester bátorította? A férjnek kell pénz? Beindult a település fantáziája a népszavazás-balhé után.


„Miért érdekel ez mindenkit? Foglalkozzanak mással!” – nem nagyon örültek a herceghalmiak szerdán, hogy újságírók lepték el a településüket. Helyi lakos alig, újságíró annál több volt a település utcáin délelőtt. Nem is csoda, itt él a hirtelen a semmiből előbújó Erdősi Lászlóné, aki kigyúrt kopaszok segítségével az MSZP-t beelőzve új népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodában (NVI) a vasárnapi zárvatartásról.

Az NVI épületében nem árulta el a kilétét, a népszavazási kezdeményezésének leadása után derült ki, hogy Erdősi Lászlónénak hívják, majd este az is, hogy a Hercegalmi polgármester, Erdősi László felesége.

A 2300 lakosú Herceghalmot irányító Erdősi László ősfideszesnek számít, már 1990-ben is a Fidesz képviselőjeként jutott be az I. kerületi önkormányzatba.2014-ben azonban már függetlenként indult a polgármesterségének meghosszabbításáért. A helyiek különböző okokat sejtenek emögött. Egyikőjük szerint azért ment neki így a választásnak, mert Fideszesként nem választották volna újra, „de titkon még mindig az ő emberük”. Egy másik helyi – aki állítása szerint személyesen is ismeri a polgármestert – viszont arról beszélt, hogy Erdősinek nem tetszett az, amerre a Fidesz viszi az országot, „ nem tudott vele azonosulni”, ezért indult függetlenként.

A felesége ennek ellenére a választási időszakban is „Az én miniszterelnököm” feliratú, Orbán-portrét ábrázoló kitűzőt viselt a településen – írta hétfő este az Index. A helyiek ezt nem tudták megerősíteni nekünk, volt, aki szintén a tegnapi hírekben hallotta ezt.

Erdősi Lászlónéról egyesek váltig állították, hogy nagyon visszahúzódó nő, és még a községi rendezvényeken sincs ott a férje oldalán. Mások viszont arról számoltak be nekünk, hogy ez nem igaz, a nő mindig ott van az ilyen eseményeken, és „mindenkivel nagyon kedves, aranyos”.


A községház


Arról szintén megoszlik a helyiek véleménye, hogy miért tehette ezt. Egy, a polgármestert ismerő férfi szerint az a legvalószínűbb, hogy a községvezető nem is tudott arról, hogy felesége mire készül. Azt nem gondolja, hogy az asszony saját ötlete volt mindez, úgy véli, inkább valakik megbízhatták ezzel. A település irányítóját szerinte sokan ki akarják kezdeni, ezért vehették rá a feleségét, hogy tegye meg ezt. Talán épp a helyi fideszes alpolgármester bátorította az asszonyt, aki szeretné Erdősi László helyét átvenni.

Más szerint a háttérben a férjnek is volt mindebbe szerepe, noha ő sem gondolta komolyan, hogy ekkora lavinát indít el vele. Az elmélet azon alapul, hogy amióta nem fideszes a polgármester „össze-vissza kell mennie pénzért kuncsorogni”, hogy fedezni tudja Herceghalom költségeit. Talán belefáradhatott, vagy csak szeretne valamire egy nagyobb összeget, „ezért vállalta el ezt a feladatot, vagy vállalta el ezt a feladatot a feleségének”.Próbáltunk beszélni a polgármesterrel és a feleségével is. A polgármestert a hivatalában értük utol, de egy titkárnőjén keresztül azt üzente, „köszöni szépen, de nem kíván élni a lehetőséggel”. Otthoni telefonjukon is próbáltuk utolérni őket, a feleség fel is vette a telefont, de miután megtudta, hogy újságírók vagyunk, letette. Erdősi Lászlónét a házánál is megpróbáltuk utolérni, de - bár állítólag otthon volt - a kapucsengőre nem reagált.

A szomszédok sem akartak nyilatkozni az ügyben elegük is volt már a sok újságíróból. Egyikőjük el is kezdett velünk vitatkozni, hogy biztosan betörők vagyunk és azért kóválygunk az utcán. „Csak csináljátok a fesztivált!”, hagyni kéne a polgármesteréket, már háromszor betörtek hozzájuk, és a szomszédjukhoz is – mondta.

Miközben a szomszédságot jártuk, éppen hazaért autójával a polgármester a községházból, mögötte érkezett egy polgárőr is kocsival, de a kérdésekre ekkor sem akart válaszolni.