Figyelmeztetés: ne dőljön be az ezüsttartalmú csodaszereknek!

-

Az OGYÉI közleménye szerint nincs engedélye az ezüstkolloid készítményeknek, amelyeknek használatát a tudomány már meghaladta. Az ezüstmérgezés nagyon komoly, állandósult tüneteket okozhat, például elkékülhet tőle az ember.


Elkerülhető kockázatnak teszi ki magát az, aki a nem bizonyított hatású ezüstkolloid készítményeket választ engedélyezett gyógyszerek helyett – figyelmeztet közleményben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója, Pozsgay Csilla. A szerdán kiadott figyelmeztetés előzménye, hogy több webáruház is kínál ezüstkolloid oldatot, aminek több forgalmazó is gyógyhatást tulajdonít.

A közlemény szerint az ezüstkolloid nem új találmány, sebészeti alkalmazását Carl Benno Credé 1896 körül vezette be, ezt a magyar orvostudomány szinte azonnal átvette. A korabeli orvosok folyamatosan kutatták az ezüst-sók antibakteriális hatását, ugyanakkor a lehetséges mellékhatásokat sem titkolták el. A sebkezelésen túl az ezüstkolloid intravénás alkalmazásával még a himlő és a pestis kezelését is megkísérelték, de később ezek fokozatosan kiszorult a gyógyászatból.

Az OGYÉI figyelmeztetése szerint az ezüstkolloid hatóanyagot tartalmazó készítményeket a felhasználás céljától függően gyógyszerként, vagy kozmetikumként kellene engedélyeztetni és regisztrálni. Ilyen kérelem viszont egyik gyártótól sem érkezett a hatósághoz. Ezek a szerek nem hozhatók forgalomba élelmiszerként, vagy étrend-kiegészítőként, hiszen a vonatkozó EU-s rendelet alapján az arany vagy az ezüst semmilyen formában nem használható fel élelmiszerek dúsítására.

A közelmúltban az amerikai hatóság – az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) – is közleményekben hívta fel a figyelmet arra, hogy az ezüstkolloid tartalmú készítményeket nem ismeri el hatékony és biztonságos gyógyszerként, gyógyhatással nem népszerűsíthetők, és az ilyen készítmények használata az argyria nevű kórkép, vagy ezüstmérgezés kialakulásának veszélyével jár.

Az argyria a bőr, belső szervek, köröm, fogíny kékes-szürkés elszíneződésében mutatkozik meg, és nem kezelhető, állandósult állapot. Mindemellett neurológiai tünetek, epilepsziás rohamok, vesekárosodás, gyomorpanaszok, fáradtság, bőrirritáció jelenhet meg. A leghíresebb ilyen eset az OGYÉI szerint Stan Jones amerikai szenátoré volt, aki egy házilag előállított ezüstkészítmény tartós fogyasztása miatt volt kénytelen elkékülve a nyilvánosság elé állni.