Figyelmeztetés lehet a Guam elleni támadás bejelentése

Fotó: AFP / ED JONES

-

Elképzelhető, hogy a phenjani rezsim új helyen akarja tesztelni rakétáit.


Észak-Korea augusztus közepéig elkészíti a Guam elleni rakétatámadás tervét. Ezután csak Kim Dzsong Un döntésétől függ, hogy elindítják-e a támadást négy közepes hatótávolságú rakétával – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

A támadási tervről szóló beszámoló újabb állomása az USA és Észak-Korea kölcsönös fenyegetőzésének. Donald Trump "olyan tűzzel és haraggal" fenyegette meg Phenjant, "amilyet még nem látott a világ", ha Észak-Korea tovább provokálná az Egyesült Államokat, később azonban a Twitteren visszafogottabban írt. Phenjan válaszul azt közölte, "komolyan mérlegeli", hogy közepes hatótávolságú rakétákkal csapást mér Guam szigetére, az USA külbirtokára és támaszpontjára.

A KCNA csütörtökön "zagyvaságok tömkelegének" nevezte Trump fenyegetését. "Képtelenség értelmes párbeszédet folytatni egy ilyen őrülttel, csak nyers erővel lehet rá hatni" – írta a hírügynökség. A beszámoló szerint Phenjan továbbra is figyeli az USA nyilatkozatait és viselkedését. "A Koreai Néphadsereg Hvaszong-12 rakétái elrepülnek majd Simane, Hirosima és Kócsi japán prefektúrák fölött" – mondta Kim Rak Gjom tábornok, a hadsereg stratégiai erőinek parancsnoka. "A rakéták 3356,7 kilométer hosszú pályát futnak majd be, amihez 1065 másodpercre lesz szükségük, és Guamtól 30-40 kilométerre csapódnak be az óceánba."

A japán kormány szóvivője azt mondta: "Határozottan felszólítjuk Észak-Koreát, hogy vegye komolyan a nemzetközi közösség többszöri figyelmeztetését, tegyen eleget az ENSZ határozatainak, és tartózkodjon a további provokációktól."

A szóvivő – minthogy Japán az USA szövetségese – Trumphoz hasonlóan harcias hangnemet is megütött: "Nagyon fontos fenntartani az USA nukleáris elrettentő erejét ebben a nagyon aggasztó térségi biztonsági helyzetben. Trump elnök ki is jelentette, hogy semmilyen válaszlehetőséget nem zár ki, így a katonait sem, és a japán kormány üdvözli ezt a politikát" – mondta Szuga Josihide.

Onodera Icunori japán védelmi azt mondta a tokiói parlament egyik bizottságában: Japán jogszerűen elfoghat minden olyan észak-koreai rakétát, amely Guam felé tart, hiszen annak fölötte kell elrepülnie, és így veszélyezteti a szigetországot is. Szakértők szerint azonban Japán egyelőre nem képes elfogni a rakétákat.

Okonogi Maszao, a Keió Egyetem professzora szerint Phenjan kevésbé fenyegetni akar, inkább figyelmeztet, hogy változások várhatók rakétakísérleti programjában. "Talán azt tervezik, hogy a kísérletképpen elindított rakéták nem a Japán-tengerbe fognak becsapódni (mint eddig), hanem Guam környékén. A bejelentésnek az lehet a burkolt üzenete, hogy ez nem egy valódi támadás lesz" – mondta.

A japán légierő az ország légterében, de a Koreai-félszigethez közel légi hadgyakorlatot tartott kedden amerikai bombázó repülőgépekkel. A Kjúsú sziget körüli gyakorlatban két B-1B Lancer amerikai bombázó és két F-2-es japán harci gép vett részt. Az amerikai gépek a Japánnal közös gyakorlat után a dél-koreai légierővel közösen is elvégeztek egy hasonló gyakorlatot.

Az amerikai elnök még 1999-ben adott interjút a CNN-nek, és ebben arról beszélt, hogy elnökként megelőző katonai csapást mérne Észak-Koreára. A felvétel egyes részleteit a CNN feltette a YouTube-ra. Trump azt mondta, kész volna csapást mérni Észak-Koreára, de előbb tárgyalna Phenjannal. "Veszettül tárgyalnék, és megpróbálnám elérni a lehető legjobb megállapodást." Ha nem járna sikerrel, akkor "jobb előbb megoldani a problémát, mint később". "Vagy ön csak öt év múlva oldaná meg, amikor már mindenütt lesznek robbanótölteteik, és mindegyik New Yorkra, Washingtonra és mindegyikünkre irányul?" – tette fel a kérdést Trump.