Figo mégsem akar a FIFA elnöke lenni

Fotó: Getty Images / Robert Cianflone

-

A holland szövetséget vezető Michael van Praag után Luis Figo is bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, azaz nem méretteti meg magát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) jövő pénteki elnökválasztásán.


A korábbi portugál válogatott futballista azzal indokolta visszakozását, hogy szerinte a május 29-i szavazás „nem egy normális választás lesz”. Közleményében jelezte, hogy nem kíván részt venni egy olyan folyamatban, amely arra szolgál, hogy abszolút hatalmat biztosítson egyetlen embernek – utalt az ötödik elnöki ciklusára készülő Joseph Blatterre.


A 2000-ben aranylabdás, a következő évben pedig a FIFA-nál a világ legjobbjának megválasztott Figo a kampánykörútján sok helyen álszenteskedéssel találkozott. Mint utalt rá, saját maga tapasztalta, hogy egyes nemzeti szövetségek elnökei az egyik nap az ördöghöz, majd másnap már Jézus Krisztushoz hasonlították a FIFA vezetőit. Azokat pedig, akik tényleg beszélni akartak, elhallgattatták.

Figo azt is hozzátette: a FIFA-ban Blatter diktatúrája érvényesül, s a jelenlegi vezető újraválasztását széles körben valószínűsítik.


Átgondolva a dolgot és eszmét cserélve a további két jelölttel, úgy gondolom, hogy a május 29-i szavazás nem egy normális választás lesz. És mivel nem az lesz, rám ne számítsanak

– közölte a portugál a Facebook-oldalán is.

Michael van Praag pár órával korábban lépett vissza, hogy ezzel Ali bin al-Husszein jordán herceget támogassa. Figo visszalépésével így már csak al-Husszein a kihívója Blatternek.


Running for president of FIFA resulted from a personal decision, taken after listening to many pertinent people in the...

Posted by Luís Figo on 2015. május 21.