Megvették a vb-t? FIFA-nak utalt milliókat keresgélnek a németek

-

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) vizsgálatot indított, hogy kiderítse, mi lett a sorsa a FIFA-nak 2005-ben, egy évvel a németországi vb előtt átutalt 6,7 millió eurónak. Kulturális támogatásnak nevezték, a Spiegel szerint viszont korrupciós pénz lehetett.


A DFB gyanúja szerint a tíz éve a FIFA kulturális programja számára folyósított támogatást nem arra használták fel, amire szánták. A pénzből mintegy 50 kísérőprogramot kellett volna tartani a világbajnokság alatt. A vizsgálat még nem zárult le, de a DFB annak lehetőségét is mérlegeli, miképpen kaphatja vissza az összeget.

A mostani gyanú az után merült fel, hogy a FIFA-botrány után megvizsgálták a 2006-os világbajnokság odaítélésének körülményeit is. A német szövetség azt is hangsúlyozta, hogy a vb-rendezés elnyerésével kapcsolatban nem tárt fel szabálytalanságot, és nem talált semmilyen arra utaló jelet, hogy a kampányuk idején szavazatokat vásároltak volna a DFB korábbi illetékesei. A német szövetség jelezte, a 6,7 millió eurónak sem lehet köze a 2006-os vb-rendezés elnyeréséhez.

A Spiegel című német lap ugyanakkor arról ír, hogy az összeget a FIFA végrehajtó bizottságának tagjai kaphatták, mégpedig a 24 tagú testületből négy ázsiai képviselő. Az újság úgy tudja, hogy a „vesztegetésben” részt vett Robert Louis-Dreyfus, az Adidas 2009-ben elhunyt korábbi vezére is, ő kölcsönözte ugyanis a szükséges pénzt. Ezenkívül a DFB-ben volt egy titkos „fekete kassza” is, ezen folyt keresztül a vesztegetésre szánt összeg.