Fideszes email-címről jelentették fel a Norvég Alapot

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Getty Images/iStockphoto

-

Noha az illető költségvetési csalás miatt fordult a Fővárosi Főügyészséghez, a hatóságok jelenleg sikkasztás gyanújával nyomoznak a Norvég Civil Alapok ügyében – tudta meg a VS.hu. A bejelentő akkor lépett, amikor a hírekben meglátta volt iskolája vezetőjének nevét.


Ahogyan azt tegnap megírtuk: sikkasztás gyanúja miatt nyomoz az V. kerületi rendőrség a Norvég Civil Alapok ügyében. Bár egyelőre ismeretlen tettes ellen zajlik a nyomozás, az adatokat az Ökotárs Alapítványtól kérik – mondta el a VS.hu-nak Móra Veronika, az alapítvány elnöke. A kormány tagadta, hogy a részükről tettek feljelentést.


Személyes okok a háttérben

A VS.hu információi szerint a bejelentő magánember Tényi István, a V. kerületi Fidesz tagja. A férfi a fideszes email-címéről küldte a feljelentést még június végén. Beadványához személyes okok vezethettek. Tényi ugyanis a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Alapítvány (Szersa) oktatási központjának a tanára volt négy hónapon keresztül, de iskolai politizálás miatt elbocsátották. Ezt követően, még tavaly februárban közveszéllyel fenyegetés miatt indult ellene eljárás, mivel a Facebookon egy Bagdad bombázásáról készült fényképpel üzent néhány diáknak, ezzel a szöveggel: „nagyjából ez marad az iskolából is”. Akkor csak annyit ért el, hogy a szalagavató bált lefújták. A Szersa oktatási központot egyébként azóta többször nem jogerősen törölték a nyilvántartásból, de ezeket a döntéseket az Oktatási Hivatal eddig minden alkalommal megsemmisítette. Az ügyek koronatanúja pedig maga Tényi István.


Költségvetési csalás helyett sikkasztás

Új fordulatot akkor vett az ügy, hogy a Magyar Nemzet egy júniusi cikkében leírta: a Szersa iskolájának vezetője – Matiszlovicsné Horváth Éva – is tagja volt Norvég Civil Alapok támogatásairól döntő bírálóbizottságnak. Matiszlovicsné neve először egyébként a kormány által a 444-nek elküldött listán szerepelt azzal a megjegyzéssel, hogy 2002-ben az MSZP színeiben nyert mandátumot Hatvan képviselő-testületében. Tényi István a VS.hu-nak elismerte, hogy a Szersa oktatási központját illetően tett bejelentést a Fővárosi Főügyészségen, bár ő költségvetési csalás jogcímén. A rendőrségtől az Ökotárshoz azonban már sikkasztás gyanújával érkezett a feljelentés-kiegészítés.