Fidesz: Szélsőjobbosok és szélsőbalosok zavarták meg az ünnepet

Fotó: VS.hu / Kummer János

-


„Szomorú és gyalázatos, hogy szélsőjobb- és szélsőbaloldali tüntetők akarták megzavarni a Nemzeti Múzeum előtti ünnepséget. Olyan emberek tették ezt, akiknek a nemzeti ünnep méltósága semmit nem jelent” – írta vasárnap délutáni közleményében a Fidesz.

Hozzátették: „Köszönjük a békésen megemlékező több mint tízezres tömegnek, időseknek, fiataloknak és családoknak, hogy nem ültek fel a durva provokációnak, és segítettek megtartani a nemzeti ünnep méltóságát.” A közleményt azzal a fordulattal zárták, ahogy Orbán az ünnepi beszédét: „Tisztelet a bátraknak!”

Még a miniszterelnök beszéde előtt 10-15 tüntető jelent meg a Nemzeti Múzeum előtti tömegben, és elkezdték skandálni, hogy „Orbán, takarodj!”, illetve többen fütyültek is. A Nemzeti Múzeum előtt várakozók elkezdték köpködni az ellentüntetőket, azt skandálták, hogy „Gyurcsány, takarodj!”

A rendőrség a rendezvény után azt közölte: egy embert előállítottak garázdaság gyanúja miatt. A rendőrség részleteket nem közölt, de a rendezvényen dulakodás, verekedés is történt. Egy nő szemüvegét leverték, egy férfi az arcán sérült meg, később egy kamerát tartó újságíróra támadt rá egy idősebb férfi, aki a tettlegességet csak a rendőrök beavatkozása után hagyta abba.