Fidesz-puccs, kihaló baloldal, átláthatatlan viszonyok a szörnyben

Fotó: Europress/Getty Images/Sasha / Europress/Getty Images/Sasha

-

174 település, 102 ezer lakos, 29 képviselőjelölt: igazi szörnyszülöttet sikerült kreálni a szigetvári választókerületből, amelynek valódi központja sincs. A két korábbi billegő kerületből összefércelt új körzetben a Fidesz zűrös belügyei teremthetnek esélyt a baloldali ellenzéknek, de nagy kérdés a Jobbik szereplése.


Két választókerületben, két különböző „kamupárt” színeiben próbálkozik a képviselő-jelöltséggel Csonka Eszter. Végül a szigetvári választókerületet választja. Furcsa helyzet, az új választási rendszer egyik új jelensége ez. A Rend, Szabadság, Jólét Párt aspiránsa nagy valószínűséggel nem fog sok vizet zavarni április hatodikán, mégis a történet jól mutatja az új választási rendszer anomáliáit, amelynek egyes számú állatorvosi lova az átláthatatlan, rekordszámú jelöltet felvonultató szigetvári választókerület.

A szörny

Itt a hagyományos kampánystratégiák nem működnek. Nincs sok értelme például választási gyűléseket tartani egy olyan kerületben, ahol csupán a választópolgárok egyharmada él városban, ráadásul mindjárt hatban, a választókerület két széle pedig a megye ellentétes csücskein található. Bár a kerület a nyugat-baranyai Szigetvárról kapta a nevét, valójában nincs világos központja, a tizenegyezres Szigetvár és a tízezres Siklós azonos erőt képvisel, ám együtt is alig teszik ki a kerület ötödét. Kolovics János, Szigetvár fideszes polgármestere és Bajnai Gordon Kolovics János, Szigetvár fideszes polgármestere és Bajnai Gordon Az egyébként is nagy megyének számító Baranya délnyugati csücskében található Sellye és az északi sarokban megbúvó Sásd között 70 kilométer a távolság, így közös helyi ügyek nem nagyon akadhatnak, leszámítva a mindent átható nyomort. Ez ugyanis közös kapocs, legyen szó akár a rendszerváltás óta mélyszegénységbe süllyedt Ormánságról, vagy a Sásdi kistérség zsákfalvairól. Az ország 33 leghátrányosabb kistérségéből három ebben a választókerületben található, az országos átlagtól 50 százalékkal marad el a foglalkoztatás és az infrastruktúra területén is óriási a lemaradás. Ezen a rendhagyó csatatéren próbálja a baloldal visszaszerezni a 2006-ban még vele tartó választókat a saját pártjában is támadott Tiffán Zsolttól, a Jobbik pedig a 2010-ben itt elmaradt áttörésre készül.

Öregedő baloldal

A hat kistérséget és némi resztlit tartalmazó gigantikus szigetvári választókerületet két klasszikus billegő körzetből, a siklósiból és a szigetváriból gyúrták össze, ezekeben 2002-ben a Fidesz, 2006-ban az MSZP győzött. A térséget meghatározó erős emberek azonban mára teljesen lecserélődtek, nem feltétlenül önszántukból. A szigetvári körzetben vitézkedő Gráf József volt szocialista földművelésügyi miniszter 2010-re már bejelentette visszavonulását, Paizs Józsefet, a helyette induló népszerű szigetvári polgármestert viszont szívinfarktus vitte el néhány héttel a választás előtt, a helyére beugró Szubotics Miklósnak pedig esélye sem volt.

Helyi Fidesz-lázadás

Míg a szigetvári körzetben teljesen szétesett a baloldal, a siklósiban több Fidesz-alapszervezet nyílt lázadása okozott izgalmat. 2009 őszén a Fidesz ejtette az első Orbán-kormány földművelésügyi államtitkárát, Kékkői Zoltánt, és helyette az Orbán Viktor családja baráti körébe tartozó borászfamília ifjabbik tagját, Tiffán Zsoltot tették meg képviselőjelöltnek. Méghozzá annak ellenére, hogy őt kétszer is nagy többséggel utasította el a választókerület párttagsága. A pártütés leverésére Kövér László választmányi elnök utazott le, és nagy nehezen sikerült átnyomni a helyieken Tiffán jelöltségét, ő pedig aztán a papírformának megfelelően hozta is a kerületet. Kolovics János Szigetvár polgármestere és Kövér László, miután kölcsönösen emléklapot adtak át egymásnak 2012 áprilisában Kolovics János Szigetvár polgármestere és Kövér László, miután kölcsönösen emléklapot adtak át egymásnak 2012 áprilisában Időközben a politikusnak álló borászból a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke és az Ősdráva-program kormánybiztosa lett, ám fideszes hátországa továbbra sem mondható stabilnak, sőt: 2013 őszén újabb erjedés indult meg. Tiffán tevékenységét feloszlatott és megszüntetett fideszes alapszervezetek sora fémjelzi. A több mint 60 tagú siklósi szervezetet még a jelölési botrány idején oszlatták fel. Az új szervezet élén többször cseréltek már elnököt, legutóbbi vezetője az egyébként nagyharsányi illetőségű, Tiffán közeli bizalmasának számító Pohl Marietta. A korábbi renitenskedés elkerülése érdekében több mostani fideszes képviselő az önkormányzatnál kapott munkát, ám információink szerint az új pártszervezet létszáma töredéke a korábbiénak. A szintén Tiffán-ellenes, 60 fős sellyei szervezetet 2012 nyarán szüntették meg, a kisvárosban azóta sincs szervezett jelenléte a pártnak helyi forrásaink szerint. A szintén ebbe a választókerületbe tartozó Harkányban még cifrább a helyzet. A stabilan jobboldali érzelmű, ám irtózatosan eladósodott fürdővárost 2010 őszén bukta el a Fidesz, majd 2012 végén a jobboldali többségű képviselő-testület feloszlatta önmagát, időközi választást kényszerítve ki. Ekkor oszlatták fel Tiffán vezényletével a helyi Fideszt is, hiába: az időközi választást újra a független polgármester nyerte.

Tiffán Zsolt: tűzön-vízen át

A választókerület legnagyobb településén, Szigetváron stabil a párt, ám nem feltétlenül a jelenlegi képviselő barátja, legalábbis erre utal, hogy 2013 őszén első körben nem szavazták meg Tiffán képviselő-jelöltségét – helyi forrásaink szerint Kolovics János polgármester ambíciói állhattak a Fideszen belül furcsának mondható esemény hátterében. Az ellenállást a központi akarattól eltérőt nehezen tűrő pártban hamar letörték, ám nem sokkal később már arról szóltak a hírek, hogy elégedetlen párttagok puccsot próbáltak előkészíteni a megyei elnök ellen. Az egyik kezdeményező erre nekünk máshogyan emlékezett: elmondása szerint egy lakossági fórumon tört ki az elégedetlenség, majd a kezdeményezés a pártvezetés legfelső szintjéig jutott, ahol viszont megerősítették Tiffánt. Áder János köztársasági elnök Tiffán Zsolt villányi borásszal, fideszes országgyűlési képviselővel beszélget a 22. Budavári Borfesztiválon Áder János köztársasági elnök Tiffán Zsolt, villányi borásszal, fideszes országgyűlési képviselővel beszélget a 22. Budavári Borfesztiválon „Ha a Fidesz nem nyer itt, az Tiffánnak köszönhető” – fogalmazott egy korábban helyben befolyásos, ám mostanra kiszorított párttag, bár azt ő is elismeri, hogy a szavazók nagy része pártra, nem személyre szavaz. A 2010-esnél kiegyensúlyozottabb erőviszonyok esetén a helyi Fidesz megosztottságának és a jelölt viszonylagos népszerűtlenségének így is lehet jelentősége a választás végeredménye szempontjából, ehhez persze erős ellenzékre lenne szükség.

Ahol a közmunkások lehetnek a mérleg nyelve

A baloldali ötpárti szövetség jelöltállítása szintén nem volt egyszerű. Január közepéig a településfejlesztési szakember Berkecz Balázs volt a hivatalos jelölt az Együtt-PM színeiben, ám forrásaink szerint az MSZP már ekkor is erősen ambicionálta a kerületet. A baloldali összeborulás után Berkecz helyére a szocialista Nagy Attila, Sellye polgármestere került, aki az Ormánságban mozog otthonosan. Bár az Együtt regionális igazgatói posztját megkapó, a közös lista 77. helyére került Berkeczet már a kampány alatt cserélték le, nincsenek súrlódások a két szervezet között. „Az egyéni ambíció most nem érdekes” – fogalmaz a Nagy kampányát segítő volt jelölt. Primőr paradicsom szüretelése Szigetváron Primőr paradicsom szüretelése Szigetváron

Kampány a szörnyben

A sajátos településszerkezetnek hála a jelentős helyzeti hátrányból induló baloldali jelölt az összes településre megpróbál eljutni, és személyesen győzködni a helyieket, míg Tiffán átadásokban és tömegeseményekben jeleskedik, március 29-én például egy ökölvívó-versenyen vesz részt fővédnökként Sellyén. Összesen 25 milliárd forint támogatásban részesült a dél-baranyai Ormánság felemelkedését célzó Ős-Dráva program Összesen 25 milliárd forint támogatásban részesült a dél-baranyai Ormánság felemelkedését célzó Ős-Dráva program Nagy kérdés a Jobbik szereplése, amelynek 2010-ben nem jött össze az észak-keleti országrészhez mérhető áttörés, hiába tartoznak ide is hasonlóan halmozottan hátrányos helyzetű térségek. Forrásaink szerint a radikális pártot erősítheti, hogy több csalódott korábbi Fidesz-tag csatlakozott a Jobbik helyi szervezeteihez, ráadásul hiába indult el nagy médiafelhajtással a 25 milliárdos Ősdráva-program az Ormánságban, a helyiek egyelőre ebből leginkább a munkanélküliséget időlegesen elfedő közmunkaprogramot látják. Közmunkásból pedig rengeteg van a termelő munkahelyekkel igen rosszul ellátott választókerületben, így az a friss kormányzati ukáz, hogy a választás előtt két nappal minden közmunkás kapja meg a jussát, az eredményre is befolyással lehet.