Fidesz: nem igaz, hogy elfogult a média

Fotó: MTI/Kovács Tamás

-

Az EBESZ által a magyarországi választással kapcsolatban megfogalmazott kifogások „nem vészesek”, a szervezet egy demokratikus, jogszerű voksolásról szóló átlagos véleményt fogalmazott meg – véli Gulyás Gergely. A fideszes politikus szerint például nem igaz, hogy elfogult lenne a média, hiszen a kormány befolyása is erősen korlátozott ezen a területen.


A kormány és a Fidesz részletesen tanulmányozni fogja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek megállapításait, amelyek közül a legfontosabb az volt, hogy a választási kampány a Fidesznek kedvezett – nyilatkozta Gulyás Gergely a VS.hu-nak. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint ugyanakkor nem igaz, hogy a média elfogult lenne, valamint a kormány és az állam közötti határ is élesebb, mint  2006-ban vagy 2010-ben volt. Előbbivel kapcsolatban kiemelte: a magyar média 80 százalékban külföldi tulajdonban van, vagyis eleve elég korlátozott a kormány befolyásának lehetősége. Hozzátette: az internetes portálokat megvizsgálva egyértelmű, hogy ez ellenzéki beállítottságú szegmens, a napi és hetilapoknál teljesen megosztott a kormánnyal és az ellenzékkel szimpatizálók aránya. Szerinte a kereskedelmi médiumoknál sem figyelhető meg elfogultság, viszont a közmédia szerepvállalásáról „lehet vitát folytatni a kampány után”. A kormány és az állam közötti határokkal kapcsolatban Gulyás Gergely leszögezte: míg 2006-ban és 2010-ben a Legfelsőbb Bíróság (LB) semmilyen szinten nem korlátozta a kormánypártot népszerűsítését is szolgáló állami hirdetések megjelenését, addig a mostani kampányban a Kúria szigorú korlátokat állított fel ezzel kapcsolatban. A fideszes politikus szerint ebben az esetben az EBESZ most „szigorúbb kritérium szerint mért, mint korábban”. A külföldön élő állampolgárok szavazásával kapcsolatban Gulyás szerint az EBESZ-nek az Alkotmánybírósággal van vitája, nem pedig a kormánnyal. Elismerte, hogy valóban kétféle választási eljárás vonatkozik rájuk – ami az EBESZ szerint aláásta az egyenlő választójog elvét – pedig a szabályok szerint homogén csoportokra egyforma szabályoknak kell vonatkozniuk. Csakhogy azt az AB mondta ki, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkezők és nem rendelkezők két külön csoportnak számítanak, így rájuk lehet külön szabályozást alkalmazni – emlékeztetett Gulyás. Kiemelte azt is, hogy az átjelentkező szavazók választása zökkenőmentesebb volt most, mint 2010-ben, miközben nehezebb lett a szabályozás. Vagyis bár lehet tovább javítani az eljáráson, de a lebonyolítás így is jobb volt, mint négy éve, hiszen mindössze 3 olyan szavazókör akadt, ahol este 8 után még nem zárult le a voksolás, szemben a 2010-es hajnalig tartó procedúrával.


Mit mondott az EBESZ?

Az EBESZ szerint az aggodalomra leginkább  a média polarizálatlansága adott okot. A különböző magyar sajtóorgánumokat a szervezet munkatársai négy héten keresztül figyelték. Azt állapították meg, hogy a magyar médiát a média tanácson belüli politikai egyensúly hiánya, a jogbizonytalanság és a kiegyensúlyozatlan tudósítás bizonytalanságba taszította. Növekvő és szintén aggodalomra okot adó tendencia az is, hogy a Fidesszel kapcsolatban lévő üzletemberek egyre nagyobb számban vásárolnak fel médialehetőségeket - aláásva így a médiapluralizmust. A kampányhirdetésekkel kapcsolatban a legnagyobb hiba, hogy az új jogszabályok miatt nem lehetett kampányreklámokat leadni a tévében, de kormányhirdetés sok volt – ez pedig szinte egy az egyben egybeesett a Fidesz kampányával. Ez egyenlőtlen játékteret teremt a kormánypárt és az ellenzéki pártok között. Az EBESZ megállapításairől bővebben itt olvashat.