Orbán: Európa nem vállalja magát és felszínes dolgokban hisz

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A pártelnökké újraválasztott kormányfő azt mondta, a Fidesz még 30 évig itt lesz, egységet követelt a pártvezetésben és lakásáfa-csökkentést jelentett be. Mindezt az után, hogy Lázár bírálta a pártot.


16:31

Joó Hajnalka

Nincs szolgálat alázat nélkül. Amíg lesz cél, amiért dolgozni kell, addig a Fidesz mindig sikeres lesz és amikor nem, akkor is feltámad majd poraiból - zárta beszédét a szokásos "hajrá Magyarország, hajrá magyarok" formulával Orbán, majd maga mellé hívta az elnökség új tagjait és magasba emelte a kezüket. Ezúttal nem volt több perces vastaps a beszéde végén, megtapsolták, majd elkezdtek kifelé vonulni a küldöttek.


16:25

Joó Hajnalka

A magyar egység kulcsa a vezető erők egységében rejlik a miniszterelnök szerint. "Nálam a legmagasabb vezetési elv a tisztelet. Nem vagyok korbácsos ember. De az is egyszeregy, hogy a sikerhez nem csak sokszínűség, de átlátható belső rend is kell. Szép dolog a tehetség, szép dolog a vagányság, szép dolog a fiatalos fickándozás - üzent a Fidesz egymással rivalizáló, vitákat kiteregető, beszólogató politikusainak is Orbán, de arra intett, hogy ha egy közösségről van szó, akkor nem szabad átlépni bizonyos határokat. Ennek az elvnek pártelnökként a jövőben is érvényt fog szerezni - mondta majdnem fenyegetően. (Neveket nem mondott, de nyilvánvalóan a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosra, illetve legnagyobb párton és kormányon belüli ellenlábasára, Rogán Antalra gondolt.)


16:22

Joó Hajnalka

Hogy miért éppen ő vezesse a Fideszt két év múlva is, arra azt mondta Orbán, hogy egyrészt a járt utat nem akarják a járatlanra cserélni, másrészt most "baj van", ezért is maradnia kell.16:19

Joó Hajnalka

A belpolitikára térve Orbán ismét megköszöni pártelnöki újraválasztását. A következő két év legfontosabb feladata szerinte, hogy felkészítse a Fideszt a következő választásra. "Jó alelnököket kaptam ehhez, de nem azért vállaltam el, hogy két év választási felkészülés után abbahagyjam" - arat ismét nagy tapsot a pártelnök. Hozzáteszi: ezt a két évet nem levezetésnek szánja, hanem felkészülésnek. "Szeretném világossá tenni, hogy két év múlva, ha meglesz a bizalom, vezesselek titeket a választási harcban és folytassam a munkát a kormány élén." - jelentkezik be óriási tapsot keltve miniszterelnök-jelöltként is.


16:12

Joó Hajnalka

Európa ma megújításért kiált, de az európai nemzetek ezt csak közösen vihetik véghez. Magyarország készen áll erre, várja a szövetségeseket. Európa ma elvesztette a kapcsolatát a világgal, megcsontosodott, gúzsba kötik a bürokratikus szabályok, szembe került az emberekkel és a demokráciával. Ezt a papír elbírja Orbán szerint, de az emberek nem.


16:08

Joó Hajnalka

Az európai baloldal egy európai szuperállam, az Európai Egyesült Államok látomásáról agitál, de ebből Orbán szerint baj lesz. Nem mondhatják meg Magyarországon kívülről, hogy kit fogadjunk be. Nagy tapsot arat, mikor arról beszél, hogy Magyarország megtámadta a kötelező betelepítési kvótáról szóló határozatot és másfél millió aláírást gyűjtött ellene. Aki biztonságban akarja tudni a gyerekeit, írja alá! - agitál a kormányfő.


16:03

Joó Hajnalka

Mindez Orbán szerint nem véletlenül, hanem előre kitervelten történik. A bajok eredője, hogy Európa nem vállalja saját magát, vezetői nem a nemzeti büszkeségben, hanem felszínes és másodlagos dolgokban hisznek: sokszínűségben, toleranciában.


16:00

Joó Hajnalka

Európa nem bír ekkora terhet, hamarabb összeroppan mint gondolnánk. De a népvándorlás nemcsak ezért baj, hanem azért is mert hatványozódó terrorveszélyt jelent - érvel a kormányfő. A népvándorlás a bűnözést is növeli - nem píszi erről beszélni, de Orbán szerint kimutathatóan több a támadás, az erőszak. Viharos gyorsasággal épülnek a mélyben a párhuzamos társadalmak , ami kisebbségbe szorítja a "mi világunkat". Ha így megy tovább, el fogjuk veszíteni Európát - fest sötét jövőképet a miniszterelnök.


15:58

Joó Hajnalka

Európa helyzetére tér rá a miniszterelnök. Európa baloldali elitje szerinte a bevándorlók befogadásának mikéntjén töri - hibásan és feleslegesen - a fejét, ahelyett, hogy a migránshullám megállítására tenne lépéseket.


15:55

Joó Hajnalka

A következő években a kormány a polgári berendezkedés politikájáért fog dolgozni: mindenkinek legyen munkája. Kevesebb adó, több vállalkozás, bürokráciamentes állam - ebből születik a hátralévő négyszázezer új munkahely. A családok és megszülető gyerekek támogatása is kiemelt cél. Minden család feje felett legyen saját fedél, ezért holnap benyújt a kormány egy törvényjavaslatot, amely 27 százalékról öt százalékra csökkenti a lakásépítés áfáját.


15:51

Joó Hajnalka

Az aktuális cél a miniszterelnök szerint a polgári berendezkedés megvitatása, pontos jelen- és jövőkép felállítása. Ismerjük a többiek és a saját bicepszünk méreteit is. Ha kell ütközünk, ha kell visszavonulunk, de a mi politikánk mindig magyarbarát politika - arat nagy tapsot gondolatmenetével Orbán. A siker mércéje szerinte egyes egyedül az, hogy a kormány politikája jól szolgálja-e az emberek érdekeit.


15:47

Joó Hajnalka

Még mindig az eredményeket sorolja: rezsicsökkentés, devizahitel-kiváltás, bankok elszámoltatása, családok támogatása, bankok és multik bevonása a közteherviselésbe. Mindezt a választóknak köszönheti az ország Orbán szerint, mert ők kényszerítették ki, ők hatalmazták fel minderre a kormányt.


15:43

Joó Hajnalka

Orbán felidézi, hogy 2010-ben mindenki legyintett Magyarországra, a virtus megkopott, az önbecsülés padlón volt. De jött a Fidesz, aki szerencsére ismerte a gödör első törvényét: ha benne vagy, hagyd abba az ásást. Európa legtöbb országa ma boldogan kiegyezne a miniszterelnök szerint Magyarország mostani helyzetével. Erős alapokat teremtett a kormány az elmúlt öt évben, van honnan elrugaszkodni.


15:41

Joó Hajnalka

A pártelnök köszönetet mond a bizalomért. Beszél a Fidesz választási sikereiről is, de a választási győzelem szerinte csak belépő.


15:37

Joó Hajnalka

Vastaps köszönti az újraválasztott pártelnököt. Orbán múltba révedéssel kezd: régi harcostársairól beszél, akivel együtt őszült meg. Szól a kongresszus eredeti időpontjának elhalasztásáról is: a terror árnyékában nincs helye az ünneplésnek.


15:36

Joó Hajnalka

Ismét Kontrát Károlyé a szó, az elnöki szavazás eredményét ismerteti: 1177 küldöttből 1174 szavazott Orbán Viktor pártelnök újraválasztására. Ez azt is jelenti, hogy hárman ellene szavaztak!


15:34

Joó Hajnalka

Elsötétült a terem, Nyerges Attila lép a mikrofonhoz és egy szentimentális nótába kezd. Ne kapjanak a szívükhöz: nem az a Nyerges Attila (a fejlesztési tárca egykori, Simicska Lajoshoz kötődő politikai tanácsadója), hanem az Ismerős Arcok zenekar frontembere.


15:21

Joó Hajnalka

Na, kit mutathatnak be így, hogy "Magyarország gázárcsonkítója, aki tőből tépte le a közüzemi számlák alsó harmadát"? Hát persze, az egykori rezsibiztos, Németh Szilárd mond köszönetet megválasztásáért.


15:11

Joó Hajnalka

Túl szigorúnak tartják a Fidesz-kongresszus beléptetését? Menjenek ki egy Fradi-meccsre! - konferálja fel az FTC elnökét, a most már alelnökké is lett pártigazgatót, Kubatov Gábort Selmeczi.


15:01

Joó Hajnalka

Kontrát Károly, a szavazatszámláló bizottság elnöke ismerteti a szavazások eredményét. 1221 regisztrált küldöttből 1174 adott le szavazólapot. Az új alelnököket a rájuk leadott szavazatok száma szerint ismerteti Kontrát. A legnépszerűbb eszerint Gulyás Gergely volt a küldöttek közt, aki 1162 voksot kapott. Pelczné Gáll Idikóra 1146-an, Kubatov Gáborra 1139-en, Németh Szilárdra pedig 1136-an szavaztak. Nagy taps, mindannyian mondanak pár szót.


14:58

Joó Hajnalka

Már hiányoltuk, de most levetítik a "A magyar reformok működnek"-kisfilmet. Majd rögtön az új, "Megvédjük az országot!"-mottójút is. Nagy taps a reakció.


14:56

Joó Hajnalka

Fidesz kongresszus


14:53

Joó Hajnalka

Az ország gazdasága talpra állt - ad győztes helyzetértékelést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az államadósság csökkent, nincs infláció, a háztartások megszabadultak a devizahitelek terhétől, négyszeresére nőttek a lakossági megtakarítások - sorolja a miniszter az eredményeket.


14:39

Joó Hajnalka

Navracsics az oktatás jelentőségéről beszél, az előtte felszólalóktól eltérően csak egyetlen mondatot szentel a bevándorlás és a terrorveszély kérdéskörének.


14:35

Joó Hajnalka

"Fogadjátok szeretettel a biztos úr szavait" - konferálta fel a következő felszólalót Selmeczi Gabriella, de nem egy rendőr, hanem Navracsics Tibor lépett a színpadra. Az Európai Bizottság oktatáspolitikai biztosát ráadásként - tévesen - európai parlamenti képviselőként mutatta be Selmeczi.


14:34

Joó Hajnalka

Ahogy befejezte a beszédét, máris távozott a kongresszusról Lázár János. Öltönyben, kabát nélkül hagyta el a rendezvénycsarnokot.


14:33

Joó Hajnalka

Fidesz kongresszus


14:26

Joó Hajnalka

Lázár szerint a jövőben még komolyabban kell venni a politikusok kiválasztását. A Fidesz hőskorát valaha az alapozta meg, hogy a politikát komolyan, hivatásnak tekintették, de azóta Bibó szakkollégisták egész nemzedékei hiányoznak a magyar politikából és a Fideszből is. Ezért – hozza fel a miniszter a házelnök által is említett problémát - meg kell nyitni a pártot a fiatalok előtt.


De nem a törtető, hanem a törekvő, nemcsak a tehetős, hanem a tehetséges fiatalok, nemcsak a haverok és barátok, hanem a ma még ismeretlen fiatalok, jól képzett párt-, és szakpolitikus-jelöltek előtt – folytatja a sajátjainak szóló célozgatást Lázár. Zárszóként arra int, hogy ha nem vigyáz, az önző és rövidlátó politika – baloldalról ismert - bosszúja a Fideszt is utolérheti.14:22

Joó Hajnalka

Megint egy önkritikus gondolat: a kormányzati hatalommal járó káros mellékhatásoktól a Fidesz sem tudta függetleníteni magát: nem mindig az érdemek szerinti előrejutás és boldogulás elve érvényesül. Pedig a szaktudást és a teljesítményt semmilyen kapcsolat nem pótolhatja – érvel a miniszter. Nem elég, ha fideszes vagy, jónak is kell lenned! - fejeli meg az eddigieket, nagy tapsot aratva.


14:21

Joó Hajnalka

Fidesz kongresszus


14:21

Joó Hajnalka

A Fidesz teljesítményét riválisai mellett önmagához képest is meg kell vizsgálni – folytatja Lázár. Az ellenfél-nélküliség az egyik legnagyobb veszély, ami egy politikai pártra leselkedhet, mert tompítja az éleslátást és nincs jó hatással az erkölcsökre sem – célozgat önkritikusan, de homályosan.


14:21

Joó Hajnalka

Fidesz kongresszus


14:18

Joó Hajnalka

Lázár kitér a civilekre is: az „álcivilek” mellett vannak köztük olyanok, akiknek a hangjára érdemes figyelni szerinte, mert a valóságot képviselik. Rájuk – mondja önkritikusan - nem volna szabad csípőből reagálni, pártpolitikai reflexekkel közelíteni.


14:17

Joó Hajnalka

A szélsőjobbal szemben két hibát lehet elkövetni Lázár szerint: az egyik komolyan venni, a másik lebecsülni őket. Az ilyen politikusok szerinte az erőszakos pótcselekvést testesítik meg, akkor is, ha szügyig cukiságkampányba csomagolják magukat – utal a vizslakölykökkel fotózkodó Jobbik-elnökre a miniszter. A szélsőjobb pártoknak ráadásul a háttere is "maszatos".


14:15

Joó Hajnalka

Lázár nagy tapsot arat kezdőgondolatával, miszerint a Fideszen kívül ma nincs más kormányzóképes erő Magyarországon. Ez persze nem jelenti azt szerinte, hogy mindenki szereti is a pártot és azt sem, hogy a választók elsöprő többsége elégedett vele. Kicsit ekézi a baloldalt, amelyet szerinte nem hajt más, mint hogy a saját maga épített párhuzamos valóságban ki tudja megszerezni a hatalmat.


14:13

Joó Hajnalka

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszteré a szó, aki az őt felkonferáló Selmeczi Gabriella szerint egy-két keresetlen szóért nem megy a szomszédba és valószínűleg most sem fog.


14:11

Joó Hajnalka

Schmitt a magyar olimpiai pályázat támogatására szólít fel, ami több szempontból is fantasztikus lehetőség az országnak szerinte.


14:08

Joó Hajnalka

Fidesz kongresszus


14:05

Joó Hajnalka

Meglepetésvendég! Az előre kiküldött napirendben nem szerepelt, hogy Schmitt Pál volt köztársasági elnök is beszél majd, de most övé a mikrofon. A sport, a mindennapos testnevelés jelentőségét fejtegeti.


14:02

Joó Hajnalka

A csarnok sarkában nagyjából húsz tagú különítmény számolja lázasan a szavazatokat, amíg az agárkamara elnökének beszédét hallgatják a küldöttek.


13:49

Joó Hajnalka

Balog Zoltán alig pár perces beszéde után Fazekas Sándor földművelésügyi miniszteren derülnek a küldöttek, aki örömmel nyugtázza, hogy minden rendben a kongresszussal. A miniszter nem hagy kétséget afelől, hogy a kormány megvédi a magyar földet. Bort, búzát, békességet! - felkiáltással köszön el.


13:45

Joó Hajnalka

Ő az a miniszter, aki mindannyiunkat dalra fakaszt, és ő az egyetlen kormánytag, aki szabadidejében úgy fut, hogy nincs előtte labda - konferálta fel kisebb derültséget keltve Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert Selmeczi Gabriella .


13:36

Joó Hajnalka

Fidesz kongresszus


13:34

Joó Hajnalka

Magyarországgal nem lehet szórakozni, aki pedig szórakozik, annak eddig is és ezután is visszavágunk! - kiabálja harcosan a mikrofonba a szünet utáni etap első felszólalójaként Szijjártó Péter külügyminiszter.


13:29

Joó Hajnalka

A bejáratnál átvizsgáló rendőrök viszont jó fejek: amikor fotósunk megkérdezte, merre van egy büfé, mert az újságíróknak kitett pogácsákból lisztérzékenyként nem ehet, kapott egy csokit az egyiküktől, hogy ne kelljen kimennie.


13:29

Joó Hajnalka

Öt perc van még a szünetből, lassan visszaülnek helyükre a küldöttek. Azt nem sikerült kideríteni, hogy miért kell teljesen elzárni az újságírókat a résztvevőktől, mindenesetre három biztonsági ember rontott rá tudósítónkra, amikor a tömeggel együtt húsz centinyire átsodródott a meghívottak kordonnal lezárt térfelére.


13:29

Joó Hajnalka

Öt perc van még a szünetből, lassan visszaülnek helyükre a küldöttek. Azt nem sikerült kideríteni, hogy miért kell teljesen elzárni az újságírókat a résztvevőktől, mindenesetre három biztonsági ember rontott rá tudósítónkra, amikor a tömeggel együtt húsz centinyire átsodródott a meghívottak kordonnal lezárt térfelére.


13:20

Joó Hajnalka

Fidesz kongresszus


12:31

Joó Hajnalka

Selmeczi Gabriella egy órás (ebéd)szünetet rendelt el. A küldöttek mostantól adhatják le szavazataikat az újraválasztandó Orbán Viktor pártelnökre, illetve alapszervezetek által javasolt alelnökjelöltekre. Az eddigi alelnökök közül egyedül Pelczné Gáll Ildikó marad. Kósa Lajos, Pokorni Zoltán és Lázár János helyére Kubatov Gábor, Németh Szilárd és Gulyás Gergely lép. A Fidesz alapszabálya szerint egyébként még itt a helyszínen is lehetett volna jelölni, de nem történt ilyen.


12:30

Joó Hajnalka

Pelczné Gáll Ildikó alelnök felolvassa azt a Brüsszel bevándorláspolitikáját elítélő politikai nyilatkozatot, amelyet a kongresszuson elfogadnak majd a küldöttek. Az európai bevándorláspolitika felelőtlen, a kötelező betelepítési kvóta pedig megszegi az uniós jogot - áll egyebek mellett a deklarátumban.


12:22

Rovó Attila

Fidesz kongresszus


11:57

Joó Hajnalka

A büfében több tudósító kolléga arra panaszkodik, elkéstek, mert a vásárterület bejáratánál 5-10 percre félre kellett állniuk, amíg fémkereső detektorokkal és kutyákkal átvizsgálták az autójukat. A kerekeket külön-külön megszagoltatták.11:55

Joó Hajnalka

Fidesz kongresszus


11:52

Joó Hajnalka

Ideológiai álomvilágban ragadtak az Európai Unió vezetői Szájer szerint, amikor a párizsi terrortámadás után szemernyit sem változtattak korábbi álláspontjukon, és tagadják a bevándorlás és a terrorizmus kapcsolatát.


11:49

Joó Hajnalka

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője Levente Pétert megszégyenítő szakállal sokkolja a közönséget. Eddig nem volt arcszőrzete. Európa nagy-nagy bajban van - indít ő is a slágertémával.


11:43

Joó Hajnalka

Nekünk elég az az egy kereszt, nem kérünk félholdat is mellé - indít tapshullámot a miniszter. Uniós támogatásokkal zsarolni Magyarországot nem etikus és nem is vezet eredményre szerinte. A Fidesz politikai közösségének erejét semmi nem igazolja jobban a kvóták ellen összegyűlt másfél millió aláírásnál.


11:39

Joó Hajnalka

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal következik. Hosszan köszörüli a nyelvét a brüsszeli bürokrácián. A bevándorlási válságért szerinte is a brüsszeli döntéshozóké a felelősség. A meggyengített európai kultúráért és a terroristák által kioltott minden egyes életért is személyes felelősségük van szerinte.11:37

Joó Hajnalka

Béke legyen a földön, és jóakarat minden népnek, nemzetségnek - zárta tőle meglepő fordulattal a beszédét Kósa Lajos.


11:33

Joó Hajnalka

A frakcióvezető a gyermekéhezésről, szegénységről is beszél. A megoldás kulcsa szerinte a családok támogatása és a teljes foglalkoztatás.


11:28

Rovó Attila

Fidesz kongresszus


11:27

Joó Hajnalka

Az unió vezetőinek politikája és hozzáállása végtelenül erkölcstelen Kósa szerint, mert semmibe veszi az európai polgárok többségének kérését, hogy ne engedje be a bevándorlókat. Ezzel a hozzáállással Szamosangyaloson - ha ők vezetnék - három hónapig maradhatnának hivatalban szerinte.


11:21

Joó Hajnalka

Kósa Lajosé, a Fidesz leköszönő ügyvezető alelnökéé a szó: az EU vezetői szerinte nem nem tudják, hanem akarják megoldani a migránsválságot. Mi sem bizonyítja ezt jobban szerinte, mint hogy Magyarország az európainál jóval korlátozottabb lehetőségei közepette is meg tudta védeni magát a bevándorlóktól, mert meg akarta. A halnak is a fejénél kezdődnek a problémái - ironizál.


11:19

Joó Hajnalka

Miért nem háborúznak a székelyek a kínaiakkal? Mert nem tudnák hová tenni azt a rengeteg hadifoglyot - oldja a feszültséget búcsúzóul egy viccel a házelnök.


11:08

Joó Hajnalka

Kövér kis visszatekintés is tart: a 2002-ben elveszített választások után a Fidesznek önmagával kellett megküzdenie. A 2014-es győzelem utáni időszakkal is önkritikus: sokan elfáradtak, kiábrándultak, a belső viták is terítékre kerültek. A pártban régóta érezhető problémáról is beszél: ha nem akar a Fidesz az MSZP sorsára jutni és nyugdíjasklubbá aszalni a szövetséget, akkor meg kell szólítani a fiatalokat. "Mindenki hozzon még egy embert. Fiát, unkaöccsét, unokáját" - adja ki az ukászt a házelnök.


11:08

Joó Hajnalka

Kövér kis visszatekintés is tart: a 2002-ben elveszített választások után a Fidesznek önmagával kellett megküzdenie. A 2014-es győzelem utáni időszakkal is önkritikus: sokan elfáradtak, kiábrándultak, a belső viták is terítékre kerültek. A pártban régóta érezhető problémáról is beszél: ha nem akar a Fidesz az MSZP sorsára jutni és nyugdíjasklubbá aszalni a szövetséget, akkor meg kell szólítani a fiatalokat. "Mindenki hozzon még egy embert. Fiát, unkaöccsét, unokáját" - adja ki az ukászt a házelnök.


11:03

Joó Hajnalka

Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke a kormány eredményeit sorolja hosszan a gazdaságtól a külpolitikán át a közbiztonságig. A sikerek értékét növeli szerinte, hogy a kormánynak végig európai és tengerentúli támadások között kellett dolgoznia.


10:57

Joó Hajnalka

A legizgalmasabb napirendi pontnál tartunk: szavazatszámláló bizottsági tagokat választanak a küldöttek.


10:56

Rovó Attila

Fidesz kongresszus


10:55

Joó Hajnalka

Kocsis Máté vicceskedve szúr oda a KDNP-elnöknek: milyen jó, hogy a kongresszus vasárnap is nyitva van. Nem arat nagy sikert a meghívottak közt, halvány nevetgélés csak a reakció.


10:50

Rovó Attila

Fidesz kongresszus


10:46

Joó Hajnalka

Semjén természetesen nem mulaszt el megemlékezni a vasárnapi munkavégzés tilalmáról sem, amit pártja harcolt ki. Nem szaporítja sokáig a szót, már a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetője beszél, megköszönve a kormány határon túli magyaroknak adott támogatását.


10:12

Joó Hajnalka

Műsorvezetők vagy házigazda-felszólalók köszöntése nélkül, Tarlós István beszédével furcsa in medias res-módon kezdődött meg kevéssel fél 11 előtt a Fidesz 26. tisztújító kongresszusa.


A Hungexpo G csarnokát nagyjából háromezer küldött és vendég tölti meg. "Megvédjük az országot!' - áll az óriási kivetítőn a párt új szlogenje.

A párt ma a szokásosnál is mostohábban bánik a sajtó munkatársaival: nemcsak a csarnokban zárták el hermetikusan az újságírókat, de a benti mosdókat sem engedik használni: a sajtósoknak kint, a 3 fokban felállított, toi-toi WC-kre kell kijárkálniuk.


10:12

Joó Hajnalka

Műsorvezetők vagy házigazda-felszólalók köszöntése nélkül, Tarlós István beszédével furcsa in medias res-módon kezdődött meg kevéssel fél 11 előtt a Fidesz 26. tisztújító kongresszusa.


A Hungexpo G csarnokát nagyjából háromezer küldött és vendég tölti meg. "Megvédjük az országot!' - áll az óriási kivetítőn a párt új szlogenje.

A párt ma a szokásosnál is mostohábban bánik a sajtó munkatársaival: nemcsak a csarnokban zárták el hermetikusan az újságírókat, de a benti mosdókat sem engedik használni: a sajtósoknak kint, a 3 fokban felállított, toi-toi WC-kre kell kijárkálniuk.


09:46

Az ellenzék beszól

Rovó Attila

A Jobbik és az MSZP is előre reagált a kongresszusra. A Jobbik szerint a magyar emberek korrupciós ügyekkel kapcsolatban várnak választ, az MSZP szerint akik a vasárnapi Fidesz-kongresszuson újra pártelnöknek választják Orbán Viktort, azok a fizetések elmaradására, a rohadó iskolákra és kórházakra, az orosz érdekek kritikátlan kiszolgálására, a nemzetközi elszigetelődésre, az urizálásra, a lopásra és az öncélúvá vált politizálásra mondanak igent.


09:33

sok beszédre készülhetünk

Rovó Attila

Felszólal majd mások mellett Kövér László, Semjén Zsolt, Balog Zoltán, Rogán Antal, Lázár János, Kósa Lajos, Szájer József és Tarlós István főpolgármester.


Orbán Viktor várhatóan délután mondja el beszédét.

A Fidesz legutóbb 2013. szeptember 28-án tartott tisztújító kongresszust, amelyen újraválasztották pártelnökké Orbán Viktort, aki 2003 óta a Fidesz elnöke, korábban pedig 1993 és 2000 között is ő állt a párt élén. A küldöttek akkor Kósa Lajost, Lázár Jánost, Pelczné Gáll Ildikót és Pokorni Zoltánt választották alelnöknek.

A Fidesz alapszabálya szerint a kongresszus a párt legfelsőbb tanácskozó és döntéshozó szerve. Tisztújító kongresszust kétévente kell összehívni.


09:27

Nem mára tervezték

Rovó Attila

A kongresszust eredetileg november közepén tartották volna, éppen a párizsi terrortámadások hétvégéjén. A tragédia miatt azonban elhalasztották az eseményt. Orbán Viktor azt mondta, azért, mert egy kongresszus ünnep, de most nem lehet ünnepelni. A döntésben ugyanakkor információink szerint nagy szerepet játszott az is, hogy szerencsétlenül jött volna ki, ha a Fidesz az eredetileg tervezett migrációs-terrorveszélyes tematikát nyomta volna.


09:25

Sorcsere jön

Rovó Attila

Az előzetes információk szerint Lázár János, Kósa Lajos és Pokorni Zoltán távozik az elnökségből, Kubatov, Gulyás Gergely, Németh Szilárd Szilárd pedig tagok lesznek.


A pártelnök, Orbán Viktor ezúttal sem kapott kihívót, biztosan a posztján marad.