Fidesz: a Transparency International kezdeményezése csak kampányfogás

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

A Fidesz szerint Transparency International (TI) által szerdán kezdeményezett korrupcióellenes szándéknyilatkozat kezdeményezése és aláírása egy héttel az EP-választás előtt nem több egyszerű kampányfogásnál.


A nagyobbik kormánypárt a VS.hu-nak reagálva leszögezte azt is: a szándéknyilatkozat különösen nem hiteles a leendő lehetséges aláírók ismeretében. Hiszen a Fidesz szerint valószínűleg a Simon-ügyben érintett MSZP, valamint a Bajnai Gordon, illetve Gyurcsány Ferenc vezette Együtt-PM és DK is csatlakozik majd a kezdeményezéshez, „pedig a Gyurcsány-Bajnai-kormány volt minden idők legkorruptabb korszaka”.


A TI a héten küldött korrupcióellenes szándéknyilatkozatot az európai parlamenti választáson induló pártoknak. A szervezet azt szeretné, ha a pártok elköteleznék magukat az átláthatóság és a számon kérhetőség mellett. A TI négy célt fogalmaz meg a nyilatkozatban, és ezek vállalására kéri a pártokat. A nyilatkozat szerint az EP-választáson listát állító pártok elköteleznék magukat az EP-képviselőkre vonatkozó magatartási kódex betartása mellett. Ezenkívül beszámolnának arról, kivel, mikor és milyen eredménnyel tárgyaltak egy bizonyos tárgykörről. Vállalnák a pártok, hogy nagyobb átláthatóságot teremtenek a közkiadások területén, illetve elősegítenék az Európai Unióból érkező pénzek felhasználásának hozzáférhetőségét. Végül „hathatós védelmet” biztosítanának a közérdekű bejelentőknek. A szándéknyilatkozattal a TI azt szeretné elérni, hogy a pártok példát mutassanak az etikus lobbizás és a felelős közpénzköltés terén.