Fico nyerte a választásokat, de nem lehet boldog

Fotó: AFP / SAMUEL KUBANI

-

A vártnál gyengébben szerepelt Robert Fico pártja a vasárnapi szlovákiai választásokon: a csaknem végleges eredmények szerint 28.36 százalékot szerzett. Összesen 8 párt jutott a parlamentbe, köztük a szlovák-magyar Most-Híd.


A kormányzópárt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerte a szlovákiai választásokat a csaknem végleges eredmények szerint. A 28.36 százalék azonban nem lesz elegendő ahhoz, hogy Robert Fico egyedül kormányt alakítson; elemzők szerint az is bizonytalan, hogy egyáltalán sikerül koalíciós kormányt létrehoznia.

Az eredmény mind a 2012-es előrehozott választásokhoz, mind az előzetes közvélemény-kutatásokhoz képest visszaesés, melyre reagálva Fico azt mondta: bár jobb szereplésre számítottak, ennek ellenére megpróbálnak kormányt alakítani. Kitérő választ adott azonban arra a kérdésre, hogy mely pártokkal tervezik megkezdeni a tárgyalásokat.

Eredmény:

  1. Smer: 28.29%
  2. SaS, Szabadság és Szolidaritás : 11.02%
  3. OLaNO, Egyszerű Emberek és Független Személyiségek - Nova: 10.98%
  4. SNS, Szlovák Nemzeti Párt: 8.64%
  5. L'SNS, Slovenska Narodna Strana, Mi Szlovákiánk - Néppárt 8.5%
  6. Sme Rodina, Család vagyunk: 6.62%
  7. Most-Híd: 6.5%
  8. Siet, Háló: 5.59%

A választáson 59.6 százalékos volt a részvétel, ami a 2012-esnél is magasabb.

Az egyik legnagyobb meglepetést, Kotleba pártjának, a szélsőjobboldali L'SNS-nek a bejutása jelentette, mivel ennek szereplését a választások előtt mintegy 2 százalékra jósolták a közvélemény-kutatások.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) a szavazatok 4,09 százalékát szerezte meg, így az 5 százalékos küszöb miatt ismét nem jutott be a szlovák törvényhozásba. "Nincs győztese ezeknek a választásoknak, mert senki sem tud magabiztosan kormányozni" - jelentette ki az eredményekre reagálva Berényi József, az MKP elnöke, hozzátéve, hogy a felvidéki magyarság viszont vesztett. Szerinte nagyon nehéz négy év előtt áll az ország és vége a politikai stabilitásnak Szlovákiában.

Az MKP eredményéről azt mondta, hogy a politikai megosztottság nagyon komolyan befolyásolta a választás eredményét, a párt vezetősége a végeredmények kiértékelését követően majd levonja a konzekvenciákat.

Borúlátón értékelte pártja szereplését Bugár Béla, a Most-Híd elnöke is, aki azt mondta: 10 százalék feletti eredményt vártak, és a 8 százalék alatti eredmény nem értékelhető jónak, ezért annak okait ki kell elemezniük. Bugár egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a parlamentbe bekerült pártok közül melyekkel folytatna koalíciós tárgyalásokat..