Az exit poll szerint Fico nyert, de nincs meg a többsége

Fotó: citizenside.com / CITIZENSIDE/Jozef Martinka

-

Az exit poll szerint Robert Fico kormánypártja nyerte a szlovákiai parlamenti választást, de valószínűleg nem lesz meg a kormányalakításhoz szükséges többsége. A magyar párt zsinórban harmadszor sem jut be a parlamentbe, a szlovák-magyar vegyes párt viszont igen.


A szombaton megtartott szlovákiai parlamenti választásokat valószínűleg Robert Fico kormánypártja, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerte.

A Markíza szlovák kereskedelmi csatorna a szavazóhelyiségek 22 órás bezárása után hozta nyilvánosságra az exit pollok adatait. A 20 ezres mintán végzett felmérés szerint - amelynek során a szavazóhelyiségekből távozókat kérdezték - Fico pártja a szavazatok 27,3 százalékát szerezte meg.

Egy ilyen végeredmény nem tenné lehetővé Fico számára, hogy önállóan alakítson kormányt, valószínűleg koalíciós partnerre szorul majd. A kérdés az, hogy kivel fog Fico kormányt alakítani, annak egyelőre kisebb az esélye, hogy jobboldali kormány alakulhat. Az exit poll eredményeket a pártok többsége nem kommentálja, várja a hivatalos eredményeket.

Az exit poll szerint összesen 9 párt juthat be a szlovák parlamentbe, közülük több szereplése is nagy meglepetésnek számít.

A felmérésben a második legjobb eredményt a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű liberális mozgalom szerezte 13 százalékkal. Az exit pollt követően a párt vezetője sajtótájékoztatót tartott, örülnek az eredményeknek, megköszönték a szavazatokat. A pártelnök azt mondta: megtett megtesznek, hogy jobboldali kormány alakuljon, ha a Smernek nem sikerül, akkor rajtuk a sor.

A SaS az elmúlt napokban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az egyik női jelöltjükről olyan plakát jelent meg, amelyen a politikusnő letolta a bugyiját. Ezzel illusztrálta pártjának programpontját, mely szerint a bürokráciát szeretnék csökkenteni.

A harmadik helyen az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom végzett 11,2 százalékkal.

A negyedik legjobb eredményt a korábban a magyarellenességéről híres Szlovák Nemzeti Párt (SNS) érte el, a szavazatok 8 százalékát megszerezve. Az ötödik hely a szlovák-magyar Most-Híd párté lett, 7,3 százalékkal.

A hatodik helyre meglepetésként a Marián Kotleba vezette, szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk - Néppárt (LS-NS) futott be 6,8 százalékkal.

A hetedik helyen a felmérés szerint az eddig parlamenten kívüli új párt, a Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) kilépett Radoslav Procházka alapította Háló (Siet) áll. Nekik a megkérdezettek 6,7 százaléka szavazott bizalmat.

A nyolcadik helyre - ugyancsak meglepetésként - a Boris Kollár vállalkozó vezette Család vagyunk (Sme rodina) nevet viselő csoportosulás futott be 5,9 százalékkal. A pártot négy hónappal ezelőtt alapították.

A parlamentbe jutók sorát az exit poll eredményei szerint kilencedikként a Ján Fígel vezette kereszténydemokrata KDH zárja 5 százalékkal.

A Berényi József vezette Magyar Közösség Pártja (MKP) 3,6 százalékon áll, így valószínűleg egymás után harmadszor sem jut be a szlovák törvényhozásba.