Fico és Kiska a bíróságon is összecsap

Fotó: Europress/AFP/Samuel Kubani / Europress/AFP/Samuel Kubani

-

Robert Fico nyugodtan várja Andrej Kiska feljelentését. A szlovák elnökválasztás második fordulójába jutott független jelölt, Kiska korábban közölte, feljelenti Ficót, amiért az államfői ambíciókat dédelgető miniszterelnök uzsorásnak nevezte.


A két jelölt között azután durvult el a vita, hogy Fico egy televíziós műsorban uzsorásnak nevezte Kiskát, aki az átlagosnál magasabb kamatra fogyasztói kölcsönöket nyújtó, nem banki pénzintézeteiből gazdagodott meg. Az elnökválasztás első fordulójában többséget szerző Fico szerint ellenfele nem tudja megcáfolni az állításait. „Ha Kiska azt hirdeti magáról, hogy becsületesen vállalkozott, akkor nekem el kell mondanom, hogy ez nem igaz” - mondta Fico, aki szerint Kiska azzal, hogy fogyasztói hiteleket nyújtó vállalatokat hozott létre, nem a szegénység problémáját oldotta meg, hanem kihasználta azt saját meggazdagodására, mivel cégei olyan személyeknek adtak kölcsönt, akik nem tudták kimutatni, hogy képesek a törlesztésére, ez pedig azt mutatja, hogy későbbi végrehajtásokra alapozva vállalkoztak. A kormányfő szerint Kiska vállalkozásai hazudtak és megtévesztették ügyfeleit, azt pedig, hogy a vállalkozó uzsorás, a fogyasztóvédelmi felügyelet is kimondta, amikor „indokolatlanul magasnak, uzsora jellegűnek” minősítette egy, Kiska által korábban tulajdonolt cég teljes hiteldíjmutatóját.


Fico vezet, de rosszabbak az esélyei

Szlovákiában szombaton tartották az elnökválasztás első fordulóját. Noha ezt Robert Fico jelenlegi miniszterelnök nyerte, de előnye mindössze 4 százalék - 76 ezer szavazat - a független jelölt Andrej Kiskával szemben. Elemzők szerint az első fordulóban kiesett jelöltek egyike sem fogja saját szavazóit Fico támogatására buzdítani, és választói bázisuk összetétele sem azt valószínűsíti, hogy a rájuk voksolók a második körben jelentős arányban Robert Ficóra akarnának szavazni. A baloldali politikus ezért bajban lehet, hiszen ha a többi jelölt szavazóinak csak egy része szavaz Kiskára, a független jelölt nyerheti az elnökválasztást. Szlovákiában március 29-én rendezik a második fordulót.