Fico elismerte vereségét, Kiska lesz Szlovákia elnöke

Fotó: MTI/AP/CTK/Alexander Supik / István Hajdu

-

Robert Fico miniszterelnök az elnökválasztás második fordulójának estéjén, a szavazatok 58%-os feldolgozottságánál gratulált ellenfelének.


Szlovákia új államfőt választott március 29-én, szombaton, az elnökválasztás második fordulójában. 23 óra után érkeztek meg a legfrissebb részeredmények, 58%-os részvételnél a független, civil jelöltként indult Andrej Kiska 60-40 százalékos arányban vezetett a regnáló miniszterelnökhöz, Robert Ficóhoz képest. Fico ezt követően elismerte vereségét – írja a pozsonyi Új Szó. Kiska és Fico egy tévévitán Kiska és Fico egy tévévitán
„Gratulálok Kiska úrnak, ő lesz Szlovákia következő elnöke”
– mondta a miniszterelnök, miután megköszönte a rá leadott szavazatokat, majd jelezte, pár napra visszavonul, főként nemrégiben megsérült lábát pihentetné. „Eduard Chmelár politológus szerint Fico gentlemanként viselkedett, és kiemeli, hogy leginkább a magyar nemzetiségű lakosok mutatják a legnagyobb tisztelet az államfő mint intézmény felé, amit a szlovákságnak is meg kell tanulnia” – írja a Méltányosság Blogon Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője. - - Kiska is nyilatkozott, hatalmas taps közepette köszönte meg választóinak a bizalmat. Megígérte, hogy „minden állampolgár államfője lesz, össze akarja fogni az emberek kezeit, visszaadja a köztársasági elnöki intézmény tiszteletét” – írja Hangácsi. A győztes nyáron ülhet majd az elnöki székbe. A két jelöltet korábban itt mutattuk be röviden.