Fico: Elfogadható az EU–török megállapodástervezet

Fotó: MTI/EPA / FILIP SINGER

-


Elfogadható a migrációs krízis megoldására összeállított EU–török megállapodástervezet Szlovákia számára – nyilatkozta Brüsszelben Robert Fico szlovák kormányfő az Európai Tanács ülésének nyitónapján, csütörtökön.

Persze senki sem tudja, mi lesz a csúcs végeredménye, mert gyakran az utolsó pillanatban változnak a dolgok – mondta Fico, utalva Ahmet Davutoğlu török kormányfő március 7-én váratlanul előterjesztett javaslataira.

Leszögezte, ha megállapodás születik a szíriai állampolgárok Törökországból az unióba való áttelepítéséről, azt Szlovákia csak úgy tudja elfogadni, ha önkéntes alapon, és nem kötelező kvóták alapján történik az elosztás, valamint ha az áttelepítettek száma nem emelkedik a már elfogadott 160 ezer fölé.

A körvonalazódó menekültügyi megállapodás keretében a legutóbbi, március elején tartott csúcsértekezleten Ankara további pénzügyi támogatást kért az uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá újabb öt fejezet megnyitását a vele folytatott csatlakozási tárgyalásokon, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.

A törökök ezért cserébe visszafogadnák a megállapodás hatálybalépése után az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. A kiszivárgott tervezet ez utóbbi kapcsán 72 ezer szír befogadását említi.