Fiatal sportolókat zártak ki az U18-as teniszválogatotttból

Fotó: TT NEWS AGENCY / ADAM IHSE / TT

-


Visszavonta az U18-as fiúcsapat nevezését a Magyar Tenisz Szövetség, miután Szintai Dávidot és Valkusz Mátét kizárták a csapatból. A döntéshez az is hozzájárult, hogy Kotormán Ákos sérülése miatt nem tud részt venni a tornán. A lánycsapatból Gálfi Dalmát és Stollár Fannyt zárták ki a kedden a franciaországi Eb-re utazó csapatból. Helyettük Stolmár Rebeka és Mészáros Lotti kerül be a válogatottba.

„Ki szeretném emelni, hogy Szintai Dávidot kivéve a játékosokat nem a válogatottságból, hanem az Eb-re utazó csapatból zárta ki az MTSZ. Mindhárom játékos továbbra is az MTSZ kiemelt válogatottjának tagja, továbbra is bízunk a játékosokban” – mondta Richter Attila főtitkár.


Most fogyott el a türelem

A sportvezető elmondta: „Pályán kívüli esetekről beszélünk, amikor egyesek elvetették a sulykot. Elsősorban olyasmire kell gondolni, hogy a játékos nyíltan felülbírálta az edző utasítását, vagy a korábban a játékos edzőjével, stábjával egyeztetett programot, menetrendet önállóan megváltoztatta. Úgy gondoljuk, hogy egy profi sportoló értékrendjében elfogadhatatlan, hogy többször késik edzésről, nyíltan felülbírálja az edző utasításait, és az edzésmunkát megtagadja. Tiszteletlen megnyilvánulások is történtek. Az esetet az érintettekkel közös megbeszélésen tisztáztuk, az ügyet lezártnak tekintjük, a sportolókat továbbra is maximálisan támogatjuk.”

Richter Attila szerint hasonló vétségek korábban is előfordultak, de a sportág nehéz helyzetéből fakadóan sokkal többet elnéztek az eredményes játékosoknak, mint egyébként szabad lett volna. A mostani fiatalok úgy nőttek fel, hogy azt tapasztalták: elődeik akár sokkal durvább dolgokat is „megúsztak” következmények nélkül.

„Tudjuk, hogy mennyire nehéz azoknak a 16–18 esztendős játékosoknak, akik évek óta felnőtteknek való munkát végeznek, felnőtt módon utaznak és élnek. Óhatatlan, hogy nagyobb önállósághoz vannak szokva, amit egy-egy válogatott eseményen – például Európa-bajnokság, ifjúság olimpia – nehéz összeegyeztetni az edzői felügyelettel” – közölte a főtitkár, hozzátéve: azon kevés alkalom során, amikor a hazájukat képviselve Eb-n, vb-n vesznek részt, tudják mennyire fontos a címeres mez tisztelete, ezért lényeges, hogy megértse mindenki, milyen felelősséggel jár együtt a válogatottság.