Fiai állítanak emléket az elhunyt hercegnőnek

Fotó: RR Auction / Lord Lichfield

-

A Kensington-palota parkjának látogatható részén áll majd a szobor.


Szobrot állíttatnak két évtizede elhunyt édesanyjuknak, Diana hercegnőnek fiai, Vilmos és Harry hercegek. A Kensington-palota – Diana egykori, Vilmos és Harry jelenlegi londoni rezidenciája és hivatala – bejelentette, hogy a hercegnő halálának huszadik évfordulója alkalmából készülő szobor a palota parkjának nyilvánosan látogatható részén áll majd.

A szobrászt egy hattagú bizottság jelöli ki, tagja lesz Diana nővére, Lady Sarah McCorquodale, valamint Jamie Lowther-Pinkerton, Vilmos és Harry volt személyi titkára is. Károly trónörökös első felesége 1997. augusztus 31-én vesztette életét egy párizsi balesetben.

Vilmos és Harry nyilatkozata szerint édesanyjuk halálának huszadik évfordulója megfelelő alkalom arra, hogy szobor állításával emlékezzenek meg arról a pozitív hatásról, amelyet a néhai hercegnő élete és tevékenysége gyakorolt Nagy-Britanniára és az egész világra.

II. Erzsébet királynő a Kensington-palota közleménye szerint támogatja unokái elhatározását.


A szökőkutat nem szeretik

Diana emlékére eddig egy nagyobb emlékmű készült, egy rendhagyó kivitelezésű szökőkút, amelyet a londoni Hyde Parkban építettek, és a királynő avatta fel 2004 nyarán. Ez az alkotás azonban nem nyerte el a brit sajtó és a közönség tetszését, ráadásul tervezési problémák miatt többször is át kellett alakítani.

Diana halálának huszadik évfordulójáról a hercegnő öccse, Lord Charles Spencer is megemlékezik, mégpedig emlékkiállítások sorával, amelyet a család ősi angliai birtokán, Althorpban rendeznek. Dianát a birtok tavának kis szigetén temették el, sírját csak a legközelebbi hozzátartozók látogathatják.