Feszült nyugalom a Szabadság téren: a jegyzői határozatra várnak

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor / VS.hu / Zagyi Tibor

-

A józsefvárosi jegyző birtokvédelmi határozatának kézbesítésére várnak a Szabadság téri emlékmű ellen tiltakozók. A demonstrálók továbbra is a téren maradnak, kedden délután ismert politikusok szólalnak fel gyűlésükön.


A VIII. kerület jegyzője birtokvédelmet biztosított a térre tervezett megszállási emlékművet kivitelező cégnek, írta a Népszava. A lap szerint ez azt jelenti, hogy akár rendőri segítség is igénybe vehető az építéshez. Tény, hogy az építési területet övező kordont a korábbiaktól eltérően éjjel 2 órakor állították fel, jóllehet a tiltakozók szerint éjszakára és hétvégére nincs engedély a munkára. A fémkerítés nem is tudta elzárni a tüntetőket attól, hogy bejussanak a területre: hajnalban kinyitották a kordon egyik végét, és ismét bementek az építés alatt álló részre. A Szabadság tér kora délelőtt élte megszokott életét. A demonstráció nyugodtan zajlott, a tiltakozók legfeljebb néhány tucatnyian lehettek. Az Október 6. utca sarkán egy kamerával felszerelt rendőrfurgon, előtte négy-öt készenlétis rendőr állt, egyikük kamerával. Később már csak ketten maradtak. Rajtuk kívül egy tévéstáb és két fotós jelentette a médiaérdeklődést. Turisták jöttek-mentek és szemlélték figyelmesen a tiltakozók által kifüggesztett feliratokat, idegen nyelvű szövegeket, a járdára lerakott fotókat és mécseseket. Magyar Fruzsina, a demonstrálók egyik vezetője a VS.hu-nak elmondta, amíg nem kapják kézhez a birtokvédelemről szóló határozatot, folytatják az emlékmű elleni tiltakozást. Ha a jegyzői határozat megérkezik, jogorvoslatot nyújtanak be, és amíg nincs végleges döntés, a téren maradnak. A következő kordonbontásra sem kell sokáig várni, mert a délután 6 órakor kezdődő gyűlés után ismét szétszedik a fémkerítést. Előtte Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke, Herényi Károly egykori MDF-es frakcióvezető és Marsovszky Magdolna művészettörténész mond beszédet. A tiltakozók május 1-jén a téren lesznek, de a hosszú hétvégére nem terveznek akciót. Ám figyelik a területet, és ha bármi történik, újra a helyszínre sietnek.


Bajnai Gordon az államfő segítségét kérte az ügyben, míg az MSZP a polgári engedetlenek mellé állt. Erről itt olvashatnak bővebben.


Képeink a Szabadság térről

- - - - - -   - - - - - -