Feszült a helyzet a szlovén–horvát határon a menekültek miatt

-


Feszült a helyzet a szlovén–horvát határon, mert Zágráb nem tartja tiszteletben a megállapodást, és túl sok menekültet szállít a szlovén határra – mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn.

„Annak ellenére, hogy Németország nem zárja le határait, Szlovénia megtesz mindent, amit kell, hogy az országon belül ne maradjon túl sok migráns, akik problémát okozhatnának” – mondta. Hozzátette, folyamatos a kommunikáció Horvátországgal, hogy megszűnjön a jelenlegi félreértés. „Csak annyi migránst tudunk fogadni, amennyit rövid időn belül tovább tudunk küldeni, mert különben nem tudjuk őket ellátni” – hangsúlyozta.

Cerar nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy kirendelik a hadsereget a határra, és technikai eszközök segítségével szigorúbb határőrizetet vezetnek be, ha Horvátország továbbra sem csökkenti a Szlovénia felé küldött menekültek számát.

A szlovén kormányzat elégedetlen azzal, hogy újabb vonat indult a kelet-szlavóniai Tovarnikról Szlovénia felé, ugyanis nem tudják, hogy a menekülteket a hivatalos határátkelőhelyek vagy a zöldhatár felé terelik majd a horvát hatóságok.

Vasárnap éjfél óta 5 ezer menekült lépett be, vagy még vár a belépésre a horvát–szlovén határon. Közel 800 ember vár jelenleg a drávavásárhelyi (Sredisce ob Dravi) határátkelőhelynél szlovén oldalon, hogy bejusson az országba, őket csak lassanként fogadják a szlovén hatóságok. Ugyanerre a határátkelőhelyre, a horvát oldalra, Drávamagyaródra (Trnovec) további 10 autóbusz érkezett.

A Nova TV Opatovacon tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy Kelet-Szlavóniából hétfőn este 22 autóbusznyi menekültet indítanak útnak Szlovénia felé, és várhatóan Tovarnikról két vonat is indul még az éjszaka.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott, Szlovéniának ugyanazt kell tennie, amit Horvátországnak: tovább kell szállítania a menekülteket.

A magyar–horvát zöldhatár péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a horvát–szlovén határra szállítja a menekülteket, és nem irányítja többet őket a horvát–magyar határra. Korábbi közlések szerint Szlovénia 2500, Ausztria 1500 embert hajlandó fogadni naponta, míg Horvátországba naponta 5-6 ezer menekült érkezik a zöldhatáron át Szerbiából.