Fertőtlenített buszok és ivókutak: megnyílt a menekültzóna a Keletinél

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Szombaton megnyílt az első, a migránsok által önkéntesen igénybe vehető tranzitzóna a Keleti pályaudvar épülete előtti aluljáróban. A zóna lényege, hogy a főváros itt biztosítja a migránsok számára az alapvető közegészségügyi és higiénés szolgáltatásokat.


A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője, Pető György azt mondta: a tranzitzónák (melyek közül a Keletinél hozták létre az elsőt) lényege, hogy hogy csökkentsék a migránsok jelenlétét a zónákon kívül. A Keleti pályaudvar aluljárójával a II. János Pál pápa teret szeretnék tehermentesíteni. Hogy mi a helyzet jelenleg a nyolcadik kerületi téren, arról itt olvashatja riportunkat.


Pető György ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a helyzet kezelésében azért kell jószolgálati feladatokat vállalni az adófizetők pénzén Budapesten, mert az Európai Unió nem képes megfelelő hatékonysággal kezelni a menekültek kérdését.


Mitől lesz valami tranzitzóna?

  • A Keleti pályaudvarnál a tranzitzónához tájékoztató táblák segítségével lehet eljutni.
  • A Fővárosi Vízművek mobil ivókutat létesített a helyszínen, a Fővárosi Csatornázási Művek lehetővé tette, hogy a migránsok mosdóba mehessenek, valamint lezuhanyozhassanak.
  • A Budapesti Közlekedési Vállalat két, a városi forgalomban nem használt, de érvényes műszakival rendelkező Ikarusz 280-as csuklós buszt indított a pályaudvarok között, a buszok reggel fél nyolctól 23 óráig közlekednek. A buszokat naponta fertőtlenítik.
  • A Fővárosi Közterület-fenntartó a takarítási munkákat, valamint a szemétgyűjtő edények kihelyezését vállalta. A migránsok által használt területeken kétnaponta éjszakai műszakban végzik a fertőtlenítő mosást klórtartalmú fertőtlenítőszerrel és nedves technológiával, a szemetet jelenleg naponta 2-3 alkalommal viszik el. Ha további hulladékgyűjtő edényekre van szükség, ki fognak még helyezni.
  • Tiltó táblákat helyeztek ki arról, hogy ne szemeteljenek és ne lépjenek a gyepre az emberek, valamint megtisztították azt.
  • A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának Keleti pályaudvarnál levő irodájában 24 órában látnak el szolgálatot a közterület-felügyelők, valamint az itt kialakított tranzitzónánál a Máltai Szeretetszolgálat biztosítja az alapvető egészségügyi ellátást.Arról korábban írtunk, hogy a tranzitzónák ötletét a menekültek és a szakemberek is egyaránt jónak tartják, noha a Keletinél a boltosok azt jósolják, hogy a helyiek ki fognak borulni, látva a WC-k előtt kígyózó, menekültekből álló sorokat. A szakemberek szerint a zónák legfontosabb feladata a migránsok informálása lenne.

Az önkéntesek színek segítségével (kék, zöld és piros) tudják segíteni a migránsokat abban, hogy melyik, azonos színnel jelölt transzferbusz segítségével juthatnak el egyik pályaudvarról a másikra, és az alapján a kijelölt befogadó állomásra. A migránsok határozatán is feltüntetik ezeket a kis, kör alakú matricákat a megfelelő színnel.A jövő hét végéig további két tranzitzónát alakítanak ki

Pető György ismertette azt is, hogy a Nyugati pályaudvarnál délelőtt a vasúttársaság illetékeseivel bejárást tartottak, és a MÁV-területen nem tudnak a várható létszámoknak megfelelő zónát kialakítani. Ezért felvették a kapcsolatot a nemzeti vagyonkezelő vezetésével és várhatóan a jövő hét közepéig, legkésőbb a végéig a korábbi MÁV-területhez tartozó, de jelenleg a vagyonkezelőhöz tartozó területen alakítanak ki hasonló funkciójú zónát.


A Déli pályaudvarnál a Vérmező felé eső, gyalogosok által kevésbé használt aluljáróban létesítenek tranzitzónát, várhatóan jövő szerdáig.