Férjhez megy Luxemburg miniszterelnöke

Fotó: AFP / LIONEL BONAVENTURE

-

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök házasságot köt belga partnerével a jövő héten, néhány hónappal azután, hogy az országban életbe lépett az azonos nemű párok házasodását legalizáló törvény.


Az AFP hírügynökség csütörtökön a miniszterelnök környezetéből értesült a közelgő esküvőről. A hírügynökség forrása azt is elmondta, hogy az eseményt azért övezi titkolózás, mert Bettel nem akarja kiteregetni a magánéletét. A miniszterelnök korábban visszautasította az esküvőről beszámolni vágyó bulvárlapok ajánlatait is - tette hozzá.


A 42 éves Bettel 2010 óta bejegyzett élettársi kapcsolatban él együtt belga partnerével, a mérnökként dolgozó Gauthier Destenay-vel. A luxemburgi kormányfő tavaly augusztusban, két hónappal az azonos nemű párok házasságát lehetővé tevő törvény elfogadása után jelentette be, hogy Destenay megkérte a kezét, és ő igent mondott.

Az azonos neműek közti házasságot legalizáló jogszabály idén év elején lépett életbe az országban, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére 2004 óta van lehetőségük a luxemburgi azonos nemű pároknak.


Bettel 2013 decemberében váltotta a kormányfői poszton Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság jelenlegi elnökét, aki 18 évig vezette a nyugat-európai miniállamot. Miniszterelnöki kinevezése előtt a liberális politikus Luxembourg város polgármestere is volt.


Bettel a harmadik nyíltan meleg kormányfő a világon. Rajta kívül a 2013-ban visszavonult Jóhanna Sigurdardóttir izlandi exminiszterelnök, illetve a tavaly októberig hivatalban lévő Elio Di Rupo volt belga kormányfő vállalta nyíltan homoszexualitását.