Ferguson: Mintha egy tucat hullát hagytam volna Manchesterben

-

Megjelent a legendás ManUnited-edző, Sir Alex Ferguson könyve. Kiderült, hogy majdnem leigazolta a brazil Ronaldót, aki azonban 17 évesen nem kapott munkavállalási engedélyt. Balotellit is akarta. Elárulta, hogy Cristiano Ronaldo órákat állt a tükör előtt az öltözőben, de már akkor igazi profi volt. Az utódjelöltek listáján Moyes csak hatodik volt, Guardiola lett volna az igazi. A legjobb sztorikból szemezgettünk.


Sir Alex Ferguson 2013-ban vonult vissza, de a Manchester United halhatatlan legendája a mai napig témát szolgáltat a sajtónak, főleg, hogy távozása óta nem találja magát a világ egyik legnagyobb klubja. A héten kiadta Leading (Vezetés) című kötetét, amely főleg a 73 éves szakember menedzseréveiről szól.


Az amerikai Glazer-család megérkezése után több konfliktusa is volt az új tulajdonosokkal, például amikor Wayne Rooney szénája kifele állt a klubnál. A legnagyobb csapatok környékezték meg, ám egy álomszerződéssel sikerült magukhoz láncolni a válogatott csatárt. „Megmondtam a tulajdonosoknak és David Gillnek (a klub akkori vezérigazgatója), hogy szerintem nem egészséges az, hogy az egyik játékosom kétszer annyit keres, mint én, mire csak annyi választ kaptam Joel Glazertől, hogy Egyetértek, de mit tudunk csinálni?” – írta Ferguson, aki ezt követően megegyezett a tulajdonosokkal, hogy egyetlen játékosa sem fog többet keresni nála. Így hát felemelték az ő fizetését is.


Rooney-nak is köszönhette a magasabb fizetést


Ferguson, aki 26 évig irányította a Manchester Unitedet, elismerte, hogy több alkalommal is hibázott. Például amikor visszavonult és átadta a stafétát David Moyesnak, akivel hat évre szóló szerződést kötött a klub, de egy évvel később máris menesztette gyenge eredményei miatt. „Próbáltam mindent előkészíteni, a hátteret, a játékoskeretet, azt gondoltam, hogy simán tovább fog pörögni a kerék, de valami miatt nem így történt. Itt hibáztam, az átadást ennél talán jobban kellett volna csinálnom, de azért kaptam igazságtalan kritikákat is, miszerint öreg csapatot hagytam Moyesnak.


Úgy éreztem ezeket a kritikákat olvasva, mintha egy tucat hullát hagytam volna ott, hogy temessék el őket,

miközben 26 év volt a keret átlagéletkora. Sokan szerették volna akkoriban azt is, hogy visszatérjek, nagyon sokan biztattak, de nekem egy percig sem fordult meg komolyan a fejemben, hogy ismét ott álljak a pálya szélén.”


Moyes (balra) csak a hatodik kiszemelt volt a rangsorban.


Elárulta azt is, hogy Moyes mellett (előtt) több kollégáját is el tudta volna képzelni, hogy – ahogy ő fogalmazott – átvegye a focivilág legnagyobb feladatát. Josep Guardiola volt az első számú kiszemelt, neki szerette volna átadni a stafétát. „Mondtam, hogy mindenképp csörgessen meg, mielőtt bármelyik klubnak is igent mondana. Nem hívott, de aláírt a Bayern Münchenhez. Aztán elkezdtem tovább gondolkozni, tudtam, hogy José Mourinho megígérte Roman Abramovicsnak, hogy visszatér a Chelsea-hez, Carlo Ancelotti a Real Madridot választotta, Jürgen Klopp boldog volt Dortmundban, Louis van Gaal pedig épp akkor vállalta el a holland válogatott irányítását, amellyel világbajnok akart lenni Brazíliában.”


Guardiolát akarta utódjának


Ryan Giggsről, a jelenlegi menedzser, Van Gaal másodedzőjéről is írt. Már ő is szerette volna, ha a segítője lesz, de „Giggs túl sokáig akart játszani.” Szerinte a walesiben megvan minden képesség ahhoz, hogy a világ egyik legjobb edzője legyen. Ugyanennél a résznél Ferguson leírta, hogy csupán négy olyan játékossal dolgozott együtt, akit világklasszisnak nevezhet: Eric Cantona, Ryan Giggs, Paul Scholes és Cristiano Ronaldo.

Utóbbiról így írt: „Fantasztikus játékos, akinek hatalmas egója van. Gyakran órákat állt a tükör előtt az öltözőben, és bámulta magát. A csapattársai ilyenkor sportszárakkal, cipőkkel dobálták meg. Szerelmes volt magába, de ez egy szerethető szerelem volt, és mindemellett egy igazi profi focista volt már akkor is.”


FBL-PORT-CHAMPIONS LEAGUE-MAN UNITED-TRAINING

Ronaldo 18 évesen került Ferguson kezei alá


Az elmúlt években Ferguson kevés hibáinak egyikeként hozták fel a szurkolók, hogy elengedte Paul Pogbát a Juventusnak. Az olasz klub mintegy egymillió eurónak megfelelő fontot fizetett az akkor csupán 19 éves francia középpályásért, aki azóta a világ egyik legjobbja lett a posztján, és bár végül maradt a nyáron a Juventusban, de 80-100 millió eurós összegek repkedtek vele kapcsolatban. Ferguson azóta többször nyilatkozta, hogy bánja, hogy elengedte Pogbát, aki szerinte rövid időn belül a világ legjobbja lesz, ám a könyvében arról is írt, hogy miért nem sikerült Manchesterben tartania.


Pogba nem sokat játszott a Manchesterben


„Van néhány játékosügynök, akit nem szeretek, Pogbáé is közéjük tartozik. Mino Raiolában azóta nem bíztam, hogy először találkoztam vele. Hároméves szerződésünk volt Pogbával, egyéves hosszabbítási opcióval, amivel mi élni szerettünk volna, amikor megjelent Raiola. Olyanok voltunk egymásnak, mint az olaj és a víz. Raiola innentől magához láncolta Pogbát és a családját, és végül elvitte a Juventusba.”

A skót legenda arról is írt, hogy kiket szeretett volna szerződtetni, és miért nem sikerült a klubhoz csábítania a kiszemelteket. A brazil Ronaldót például 1994-ben szerette volna leigazolni a Cruzeirótól, meg is egyeztek mindenben, de minden idők egyik legjobb focistája, az akkor még csak 17 éves Ronaldo nem kapott munkavállalási engedélyt Angliában, így a holland PSV-be igazolt.


Ronaldo az 1994-es vébé után mehetett volna Manchesterbe


„Thomas Müller tíz éves volt, amikor először hallottunk róla. Elmentünk, hogy megnézzük, majd másnap a Bayern München magához láncolta. Didier Drogbáért elutaztam Marseille-be, a franciák 25 millió fontot kértek érte, át akartuk gondolni, mire a Chelsea lecsapott rá, és megvette előlünk. Sergio Agüero ügynöke túl sokat kért, Lucas Mouráért 35 millió fontot ajánlottunk, ám a PSG 45-ért elvitte. Raphael Varane-t 2011-ben néztem ki, elmentem érte Lille-be, de Zinedine Zidane közbelépett és elvitte a Real Madridhoz” – sorolta Ferguson. Azt is elismerte, hogy Mario Balotelli szerződtetésén is elgondolkozott 2010-ben, de körbekérdezte az olasz kollégákat, akik nem javasolták neki az olasz csatárt, így letett róla.


Nagy csodálója volt Gascoigne-nak


Egy másik fenegyerekről, Paul Gascoigne-ról egyszer azt mondta, hogy Bobby Charlton óta a legtehetségesebb angol focista. Le is akarta szerződtetni 1988-ban, ám a Tottenham elnöke vett az akkor 21 éves Gascoigne édesanyjának egy házat, ezzel lekenyerezte a középpályást is. Gabriel Batistuta is nagy álma volt Fergusonnak, de az argentin gólvágó kikosarazta és inkább Olaszországot választotta.

Robin van Persie-t egyik segítője, Jim Ryan nézte meg élőben, amikor még a Feyenoordban játszott. A 16 éves holland csatárt azon a meccsen kiállították, majd összeszólalkozott a szurkolókkal is, komoly büntetést kapott, Ferguson pedig letett róla. Mintegy 13 évvel később azonban végül az Old Traffordon kötött ki.


Csak sikerült megszereznie Van Persie-t


Fergusonnak Dimitar Berbatovot is sikerült megvennie 2008-ban, az átigazolási időszak végén, de a Daniel Levy Tottenham-elnökkel folytatott utolsó perces tárgyalásra nem szívesen emlékezett vissza. „Az a beszélgetés jobban fájt, mint amikor csípőprotézist kaptam.”

Gyakran beszólt azoknak a játékosoknak, akiknek hosszú haja volt, mint írta, egyszerűen nem tudta felfogni, hogyan lehetséges az, hogy nem zavarja őket a játékban. „Amikor az 1996-os Eb után leigazoltuk Karel Poborskyt, és először megláttam, nem hittem a szememnek. Mondtam is neki, hogy inkább a Led Zeppelinben kellene játszania, nem a Manchester Unitedben.”


EURO 96-FRANCE-CZECH REPUBLIC

Nem értette Poborsky haját


Ferguson könyve angolul már kapható, 12 fontba, tehát nagyjából 5 ezer forintba kerül, cserébe a fentiekhez hasonló sztorikat olvashatunk minden idők egyik legnagyszerűbb futballmenedzserétől.