Férfiként betétet varrtam, és már bánom, hogy nem menstruálok

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A Gólyában rendezett betétvarró workshop a feminista aktivizmustól sem áll messze, de inkább arról szól, hogy kibeszéljük a menstruációt, és jól érezzük magunkat. Kövér László azért feszengett volna.


uuu, basszus de kár hogy nemtok menni. egész nap a csajom betéteit kell mosnom mer megvan neki jőve. tökre nem
érek rá :(( francba...

Onnan lehetett tudni, hogy a betétvarró tanfolyam egy kicsit izgalmasabb esemény egy átlagos csütörtök esti „csináld magad” workshopnál, hogy a vonatkozó Facebook-event oldalán már hetekkel a nagy nap előtt ment a laza beszólogatás az értetlenkedő férfiak részéről. Persze komolyabb trollkodásról nem volt szó, sem a Kiállunk Oroszország mellett, sem az Ima Magyarországért, Orbán Viktorért! csoport tagjai nem találtak rá az eseményre, az megmaradt szűk körű bulinak. Bár ahhoz képest, hogy öt ember vehetett részt a workshopon, a 91 érdeklődő és 43 ottleszek-jelzés elég soknak számít.A menstruáció pillanata

Persze nem amiatt jutott csak öt résztvevőnek hely, mert a szervezők a barátaikkal akartak betétet varrni, de véletlenül nyilvánosra állították a FB-eseményt, hanem mert csak öt varrógépet tudtak szerezni. Bármennyire is úgy véltem, hogy a mosható betét varrása Feminista Gesztus, azért elsősorban az a lényeg, hogy a résztvevő nőknek tényleg szüksége van pár mosható betétre.

Ettől még a feltételezésem nem válik érvénytelenné: férfiként nekem nem az volt a legfontosabb a workshopon, hogy mosható betétet varrjak (azért varrtam egyet, ronda és használhatatlan lett, de szép színes), hanem az, hogy a menstruációról és a női test általában nagyon diszkréten kezelt sajátosságairól beszélgessek olyan nőkkel, akik szerint nem ciki erről beszélni.


Formátlan és használhatatlan betétem


Ha körbenézünk, egy csomó példáját látjuk annak, hogy a menstruációról most többet és máshogy lehet beszélni, mint korábban. Itt van Hosszú Katinka, aki nem csinált titkot belőle, mikor menstruációs görcsök közben nyert úszóversenyt, de nála hangosabb és tudatosabb menstruációs forradalmárokról is olvasni az interneten.

Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon ez a párbeszéd egybeesett jeles princípiumügyi szakértők, Kövér László vagy Ákos állásfoglalásaival, ami miatt néhány nő árnyaltabb vagy leegyszerűsített formában volt kénytelen közölni velük, hogy takarodjanak ki a pinájukból.Szeretem tudni, mi van a hüvelyemben

A helyzetet súlyosbította, hogy a workshopot a Gólyában tartották. Nem tudom, hogy valóban ez-e a baloldali fiatalok törzshelye, de a tények tények maradnak: érkezésemkor a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerről beszélgettek a pultnál, a workshopot pedig egy olyan különteremben tartották, ahol az utóbbi évek baloldali törekvéseit ábrázoló, kézműves infografikával tapétázták ki a falat.

A foglalkozás viszont teljesen politikamentes volt, a szervezőkön kívül tényleg négy nő meg én voltunk jelen.

  • Csilla képzőművész, régóta tart DIY workshopokat, Fusi műhelynek hívja a programot
  • Dorottya is képzőművész, karácsonykor a lakótársaival rápörgött a betétvarrásra, és mosható betétekkel várták a Jézuskát
  • Annának higiéniai problémái vannak a hagyományos betétekkel és tamponokkal
  • Andi rájött, hogy imád és tud is varrni
  • Zsófinak elege lett a környezetszennyezésből, amit a sima betétek használata csak fokoz
  • Rebeka pedig a 444-nél dolgozik, de még nem volt biztos benne, hogy ír-e cikket az estéről.

Vagyis az, hogy a betét varrása és mosása a nőiség megélésének rituális gyakorlata, elég ködös és a maga jóindulatú módján szexista megközelítés, a workshopon senkinek sem ez volt a legfontosabb. A környezetszennyezés kérdése annál inkább előtérbe került, bele is borzongtam, hány betétet meg tampont dobálnak el az emberek.Intimhigiéniás gyorstalpalónak is beillett a foglalkozás, ezt már akkor sejtettem, mikor Csilla azzal fogadta a társaságot, hogy most éppen menstruál, úgyhogy jó is, ha varr magának még egy-két betétet. Mert igaz ugyan, hogy ezek a betétek sokáig újrafelhasználhatóak (Anna például 40 fokon mossa őket), de egy idő után kifakulnak. Eredeti állapotukban viszont szuperül néznek ki.

Anna nagyon határozottan állította, hogy a nők rosszul bánnak a testükkel, ha hagyományos tampont vagy betétet használnak – szerinte nem véletlenül hallgatják el a gyártók, miből vannak a termékeik, de se az anyag, se a természetellenesen fehér szín nem sejtet sok jót. „Nem tudom, hogy azok a cuccok miből vannak, de nem akarom, hogy a hüvelyemben legyenek” – fogalmazta meg Anna az este egyik igazságát.


Mosható betét varró tanfolyam


Magától értetődő természetességgel, kedélyesen zajlott a menstruációs csevej, miközben kétségbeesve próbáltam méretre vágni a betétformát valamilyen szivacsszerű textilből, aztán puhább pamutból. Remek érzés volt ilyen barátságos légkörben beszélgetni a havi vérzésről. A fiúöltözőkben sokkal jobban szoktam unatkozni, miközben a srácok fehérjepor-márkákról beszélgetnek, és azzal köszönnek el egymástól, hogy „jó növekedést”.


Mosható betét varró tanfolyam


Menstruáció = BULI

Miközben rémülten, Csilla és mások útmutatásával használatba vettem a varrógépet, a betétvarrás mélyebb összefüggéseit is elkezdtem érteni. Először is: kreatív tevékenységről van szó. A DIY-mozgalom lényege a spóroláson kívül ugye az, hogy személyessé tegyük a tárgyainkat, és miért pont azt ne akarnánk személyessé tenni, amibe havonta belevérzünk? A színes textíliáktól és a jópofa mintáktól nekem is jobb kedvem lenne, ha menstruálnék.


Mosható betét varró tanfolyam


Abban már megoszlanak a vélemények, hogy a mosható betétek varrása mennyiben tekinthető feminista állásfoglalásnak. Csilla szerint feministája válogatja, mit gondolnak a témáról: akad, aki szerint minél kevesebbet beszélünk a nőiség biológiai meghatározottságáról, annál jobb. A szervező viszont úgy gondolja, a közös betétvarrás lényege pont az, hogy a résztvevők kibeszéljenek olyasmit, amit általában magánügynek szokás tekinteni, így sokkal jobban megnyílnak egymás előtt, mintha felszínes csevegésbe bonyolódnának.


Mosható betét varró tanfolyam

Koncentrálok


Ráadásul a jelenlévők nagy része tud és szeret is varrni, eszükbe sem jut, hogy azért ne varrjanak, mert az ilyesmit hagyományosan a nők feladatának tartják.


Az este során kicsit átértékeltem magamban a feminizmust, és rájöttem, hogy a csendes és jókedvű betétvarrás valószínűleg sokkal hasznosabb, de legalábbis jobb buli, mint az aktivizmus, amire persze szintén szükség van. De amíg a hangos jogvédők gyakran válnak könnyű célponttá a nyilvánosságban, egy ilyen workshop résztvevőit tényleg nehéz másnak látnunk, mint szimpatikus, kedves és öntudatos nőknek.