Férfi vagyok, nem kell a segítség

Fotó: MTI/AP/DPA / Marius Becker

-

Előzetes sportpszichológiai felkészítés nélkül már kevésbé lehetett volna belenyúlni a meccsbe a Veszprém-Kielce Bajnokok Ligája-döntő második félidejében – állítja Lénárt Ágota sportpszichológus. Szerinte a férfias csapatsportágak esetében egyébként is nehezebb dolguk van a pszichológusoknak, mivel a segítség kérése és elfogadása, valamint a módszerek elsajátítása még mindig nem illik a férfiszerepbe.


A veszprémi kézisek a BL-döntőben már kilenc góllal is vezettek, végül hetesekkel kikaptak. A Kielce játékosai azt nyilatkozták, hogy túl korán kezdtek el ünnepelni a magyar csapat játékosai, akik elhitték, hogy megvan a BL-győzelem. Bár van néhány veszprémi kézis, aki jár sportpszichológushoz, de információnk szerint jelenleg a csapattal nem dolgozik külön szakember. Lénárt Ágotát, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének docensét kérdeztük arról, hogy mit kellett volna tennie Javier Sabate vezetőedzőnek, esetleg egy sportpszichológus segíthetett-e volna ebben a helyzetben.


Sabate már nem nagyon tudott volna belenyúlni a meccsbe


„Mindig van A, B vagy C terv a vélhetően problémát jelentő versenyszituációkhoz, de szerintem az még terv szintjén sem merült fel senkiben, hogy kilenc góllal vezethetünk a BL-döntőben, és mit tegyünk akkor – kezdi Lénárt Ágota. – Legfeljebb arra lehet felkészülni, hogy az ember hogyan tudja újrafókuszálni a figyelmét, vagyis ha elveszítette a koncentrációt, akkor hogyan nyerje azt vissza. Erre rengeteg gyakorlat van, egyénenként változó, hogy kinél mi használ, ezért is van az, hogy pszichésen is ugyanúgy fel kell készülni egy-egy meccsre, mint fizikálisan vagy technikailag.


Ezeket a módszereket ugyanúgy meg kell tanulni, mint azt, hogy hogyan lőjük a labdát a hosszú felsőbe.

Hamar kell érzékelni a meccs folyamán fellépő változásokat.”


Lénárt Ágota szerint ugyanúgy kell készülni pszichésen is, mint fizikailag


Lénárt szerint simán elképzelhető, hogy - ahogy a lengyel csapat játékosai állították - a veszprémiek elhitték, hogy már megvan a Bajnokok Ligája-győzelem, hiszen nem voltak felkészítve az ilyen szituációra. „Minden alkalommal először az érzelmek kezdenek el dominálni, és csak utána következnek a gondolatok.


Különböző gyakorlatok segítségével meg kell tanulni a gondolatainkkal uralkodni az érzelmeinken.

Ez a veszprémi játékosoknak most nem sikerült.”


Meg kell tanulni az érzelmeket tudatosan irányítani


Valószínűleg az is közrejátszhatott a vereségben, és abban, hogy a veszprémiek nem igazán igényelték sportpszichológus segítségét, hogy bizonyos kulcsjátékosok nagy része már idősebb, a legnagyobb sikereiket enélkül érték el. „Sokan közülük így szocializálódtak, ez nem róható fel nekik. Korábban jöttek is az eredmények segítség nélkül,


érthető, hogy azt gondolják, nincs szükségük sportpszichológusra.

Ettől függetlenül a folyamatos fejlődés az élsportban alapvető követelmény, és az ilyen irányú felkészítés ma már elengedhetetlen.”


Sabate, Xavier

Sok a rutinos, idősebb játékos


Lénárt Ágota szerint vannak olyan férfiak, akik a gyengeség jelének tartják azt, ha bevallanak egy problémát, főleg, ha egy nő előtt teszik. „A nagy sztárok gyakran mondják azt, hogy nekik ugyan nincs szükségük segítségre, ilyenkor pedig a szerényebb képességű vagy fiatalabb játékosok sem mernek sportpszichológushoz fordulni, mert


attól félnek, hogy gyengének fogja tartani őket a közeg.

Pedig ha valóban szüksége lenne segítségre, és magába fojtja, akkor csak nőni fog benne a szorongás.”