Ferenc pápát aggasztja a katolikusok idegengyűlölete

Fotó: MTI/MTVA / Andrew Medichini

-

A katolikus egyházfő szerint a menedékkérőkkel szembeni mély zavar a katolikus közösségekben és az európai egyházakban is érezhető.


A pápa az európai püspöki konferenciák migrációs felelőseit fogadta a Vatikánban. Beszédében azt mondta, Európa számos részén az intolerancia, a diszkrimináció és az idegengyűlölet jelei tapasztalhatók, amelyeket "a különböző, az idegen iránti bizalmatlanság és félelem" okoz.

A katolikus egyházfőt ennél is jobban aggasztja az a "szomorú megállapítás, hogy Európában katolikus közösségeink sem mentesek ettől a védekező és elutasító reakciótól, amelyet a kulturális és vallási identitás megőrzése erkölcsi kötelességével indokolnak".

Ferenc pápa azt mondta, az egyház a misszionáriusok migrációjának köszönhetően terjedt el az összes kontinensen, attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy a kereszténység egyetemes üzenete mindenkihez szól, akármilyen kultúrához tartozzon. A pápa bizalommal teli nyitást szorgalmazott "a korlátok és a falak" lebontására.

A ma zajló tömeges és összetett migráció a korábbi migrációs politikák válságához vezetett, és hatástalanná tette a nemzetközi konvenciók biztosította védelmet is. Az egyház azonban hű akar maradni missziójához a legszegényebbek és magukra hagyottak szolgálatával, és közéjük tartoznak a migránsok és a menedékkérők is – mondta Ferenc pápa.

A migránsok érkezése az európai egyházak számára lehetőséget kínál, egy "új misszionárius front" megnyitását, hogy a gyakorlatban is tanúsítsák a hitet, a keresztényi szeretetet, a könyörületességet és a többi vallás iránti tiszteletet az ökumenikus párbeszéd jegyében.

Az európai egyházak részéről mégis "mély zavart" érez a migránsok és menedékkérők tömeges érkezésével szemben. Ferenc pápa szerint ezt a magatartást részben a jelenlegi helyzet igazolja: a társadalmakon mély sebeket ejtett a gazdasági válság, a migráció mértéke és etnikai összetettsége is súlyosbítja a helyzetet, csakúgy, mint a befogadásra felkészületlen és gyakran alkalmatlan nemzeti és európai politika.

Ferenc pápa a törvényes és biztonságos migrációs útvonalak bővítését szorgalmazta, és azt, hogy az érkezőket méltóságteljes körülmények között helyezzék el, és részesüljenek az alapvető szolgáltatásokban. A menedékkérőket indulás előtt tájékoztatni kell, hogy tisztában legyenek többek között az alapvető jogaikkal. Tenni kell a helyi lakosság és a menedékkéről fejlődéséért is, egymás kölcsönös gazdagításával.

Ferenc pápa bejelentette, hogy az átfogó emberi fejlődés szolgálatára felállított vatikáni hivatal 20 akciópontot dolgozott ki, amelyeket a püspöki karok ún. jó gyakorlatként használhatnak fel pásztori szolgálatukban, hogy kézzelfogható választ tudjanak adni a migránsok és menedékkérők igényeire.

A püspöki karok migrációs vezetői szombaton felkeresik a jezsuita rend működtette Astalli római menedékkérő-központot, ahova Ferenc pápa már többször ellátogatott.