Ferenc pápa újra a menekültek befogadása mellett szólalt fel

-

Társadalmi szolidaritást sürgetett a gazdasági válságtól sújtott rétegekkel és a migránsokkal is Ferenc pápa vasárnap Torinóban.


Ferenc pápa a torinói Vittorio téren bemutatott misén így fogalmazott:


Bennünket, keresztényeket is az a veszély fenyeget, hogy engedjük, hogy megbénítson minket a jövőtől való félelem, és a múló dolgokban keresünk biztonságot, vagy egy zárt társadalmi modellben, amely inkább kizár, mint befogad.

Több mint hetvenezren hallgatták az egyházfő szavait a téren, valamint a Torinó városközpontjában felállított huszonegy óriáskivetítőről.


A misén egy bevándorló fiatalember olvasta fel a diszkrimináció elleni imát. A migránsok az egyenlőtlenségek, a háborúk, az üldözés áldozatai, nem szabad őket ezért felelőssé tenni – mondta Ferenc pápa. Kijelentette:


Sírásra kényszerít annak a látványa, hogy áruként kezelnek embereket!

Az egyházfő emlékeztetett arra, hogy ő maga is migránsnak számít, hiszen családja egykor Piemont tartományból vándorolt ki Argentínába. Ferenc pápa elérzékenyült, amikor a homília végén egy piemonti nyelvjárásban írt verset olvasott fel.

Ferenc pápa gyakran beszél a bevándorlókról prédikációiban, legutóbb szerdai audienciáján – éppen aznap, amikor a magyar kormány a szerb–magyar határra tervezett kerítést jelentette be – azt mondta: „Megbocsátást kérünk (Istentől) minden ember és intézmény számára, akik bezárják az ajtót a menekültek előtt. Fivéreink és nővéreink előtt, akik otthont keresnek, ahol félelem nélkül élhetnek.”


A misén az egykori királyi család, a Savoyai-ház tagjai is részt vettek. Az utolsó olasz király, II. Umberto adományozta a krisztusi halotti leplet az egyháznak.

Ferenc pápa kétnapos torinói látogatásán először a munka világának képviselőivel találkozott az egykori királyi palota előtti téren. Az egyházfő kifejezte rokonszenvét a fiatal munkanélküliekkel, a munkájukat elveszítőkkel és az ideiglenes munkából élőkkel, valamint a vállalkozókkal is. Külön szólt a nők védelmében, akiknek jogai Ferenc pápa szerint a munka világában is gyakran sérülnek. A pápa „szociális és generációk közötti paktumot” szorgalmazott, szolidaritásra buzdítva a hitelintézeteket, valamint hangsúlyozta, hogy az egyháznak is közel kell lennie a válságtól sújtott családokhoz.

Ferenc pápa Jézusnak a torinói székesegyházban június 24-ig kiállított halotti leple előtt is imádkozott.
Az egyházfő a fiatalkorúak torinói börtönének rabjaival, bevándorlókkal, hajléktalanokkal és egy cigány családdal ebédel. Délután egy torinói kórházba látogat el, és fiatalokkal találkozik.