Ferenc pápa: Több ma a keresztény üldözött, mint a kezdetekben

Fotó: MTI/EPA/AP POOL / GREGORIO BORGIA

-

Ma azért emlékezünk meg Szent Istvánról, hogy megerősítsük, a keresztény mártíromság története még napjainkban is folytatódik – mondta.


Az üldözött keresztények ma többen vannak, mint a kereszténység első évszázadaiban – állapította meg hétfői Úrangyala imádságában az első vértanú, Szent István ünnepén Ferenc pápa.

Dolgozószobájának Szent Péter térre néző ablakából szólt az összegyűlt hívekhez. Akárcsak egy évvel ezelőtt ugyanezen a napon, ezúttal is felhívta a figyelmet arra az üldöztetésre, amely a világban sok keresztény embernek jut osztályrészül. Nekik ma ugyanolyan kegyetlenségeket kell elszenvedniük, mint azoknak, akik annak idején éltek.

Ferenc pápa emlékeztetett az első vértanú mártíromságára: István egyike volt a jeruzsálemi keresztény közösség első hét diakónusának. Miután a jeruzsálemi Szanhedrin, a legfelsőbb törvényszék perbe fogta, István védőbeszédében hitet tett amellett, hogy Jézus a Megváltó és Isten Fia, s emiatt „istenkáromlás” bűnében vétkesnek találták, halálbüntetésre ítélték.

Ferenc pápa részvétét fejezte ki a Fekete-tengerbe zuhant repülőgép tragédiája miatt.